Bakgrund

lördag 30 mars 2013

Påsktårta


Jag lovade ju att dela med mig av receptet på min påsktårta så här kommer det. Det blir en riktigt god tårta som är svår att bara äta en bit av, så nu är ni varnade ;) .
Linas Påsktårta
SG1L3277
Tårtbotten
3 ägg
3 dl strösocker
1 dl kokande vatten
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Fyllning
3 dl visp grädde
250g mascarpone ost
75g vit choklad
2 dl frysta blåbär (hela)
Dekoration
200g vit marsipan
gul karamellfärg
florsocker
kakao
godisägg
Dag 1
Börja med att ta fram en springform (form med löstagbara kanter). Ta ett bakplåtspapper och lägg på botten, kläm sedan fast kanten så att du låser pappret. Klipp bort överflödigt papper. Ta ett nytt bakplåts papper och klipp två remsor som är lite bredare än vad kanten är hög och ställ dem inuti formen (på detta sätt slipper man bröa formen och det är lätt att få ut botten).
Sätt ugnen på 175 grader (C).
Vispa ägg och socker poröst (stressa inte utan låt det bli riktigt fluffigt).
Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en separat bunke, sikta gärna ner mjölet.
Tillsätt en tredje del av mjölet i äggblandning och rör om med slickepott tills det blandas. Tillsätt hälften av vattnet och blanda, tillsätt hälften av det kvarvarande mjölet och blanda, tillsätt det sista vattnet och blanda och tillsätt det sista mjölet och blanda.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Låt botten svalna lite. Tag sedan bort kanten på formen och skala bort pappret. Stjälp upp botten på ett fat och skala bort understa lagret av papper. Täck med en bakhandduk och låt svalna helt.
Dela botten i tre delar. Den mittersta delen ska användas överst när du monterar tårtan, den är lättast att forma och det blir mycket snyggare.
Smält den vita chokladen i vattenbad eller i micron (var försiktig eftersom vit choklad lätt bränner).
Vispa grädden, den ska vara fluffig men inte hård. Vispa ner mascarponen i grädden och vispa slätt.
Blanda ner chokladen under vispning. Det är verkligen viktigt att du vispar hela tiden när du rör i chokladen eftersom den börjar stelna direkt när den kommer i kontakt med gräddblandningen. Om man är lite ”lat” så kommer det bildas små ”klumpar” av vit choklad. Det blir ingen osmak men det ser lite konstigt ut.
Ta den under delen av botten och bred på ett lager med fyllning. Strö över hälften av blåbären (går även bra med andra bär). Det behövs inte socker på bären då fyllningen är söt nog. Lägg på den översta delen av bottnen och bred ut lite mer fyllning och strö över resten av bären. Lägg på lite mer fyllning och försök forma den som en kupol. Lägg på den sista biten av botten. Täck nu både locket och sidorna med den fyllningen som är kvar.
Lägg på plast och låt stå i kylskåpet över natten.
Dag 2
Ta fram marsipanen, den gula färgen, florsocker, kakao, kavel, sporre att skära med (eller kniv) en 6 kantig penna (typ gul blyertspenna) och tårtan.
Knåda marsipanen mjuk och tillsätt lite gul karamellfärg, arbeta in tills marsipanen är genomfärgad. Tillsätt lite mer om du inte är nöjd med färgen (det är bättre att börja med för lite och tillsätta lite i taget än att ta för mycket så att marsipanen blir för blöt.
Sikta ut florsocker på bänken och kavla ut marsipanen till en tunn platta. Ta ett snöre och mät omkretsen på tårtan så du vet hur långt bandet behöver vara. Om du tycker det blir för jobbigt att kavla i ett stycke kan man dela det i hälften. vänd marsipanen med jämna mellanrum så att den inte fastnar.
När du har fått marsipanen lagom lång och tjock så använd kaveln som linjal och skär ut ett band med hjälp av sporren (det blir väldigt snygga kanter) elelr en kniv. Gör bandet ca 1 cm bredare än vad tårtan är hög.
När bandet är utskuret tar man pennan och rullar den längst ena kanten så att det bildas en 1 cm bred krullig kant. denna kanten ska vara uppåt när man sätter fast bandet runt tårtan.
När bandet är på plats så ta bort allt florsocker från bänken. Samla ihop all kvarvarande marsipan och arbeta in kakao i den så den blir brun. Pudra även bänken med kakao. Kavla ut marsipanen som förut och skär ett tunnare band av den bruna marsipanen. Denna gången behöver du inte krusa kanten. Fäst bandet längst ner på tårtan.
marsipan

För att göra en rosett så skär man en remsa av marsipanen, tar ändarna och böjer in till mitten och slår sedan en liten remsa om den stora remsan så skarven sitter fast (bilden till vänster).
Av den marsipanen som är kvar gör man två kaniner. Båda kaninerna börjar med tre bollar, en stor, en mellan och en liten. Den stora är kroppen och den mellersta är huvudet och den lilla är svansen. De stora och de mellersta bollarna formar man så de blir lite koniska och klipper sedan isär ”spetsen” på mitten.
Den sittande haren gör man genom att vika ner de två spettsarna på kroppsdelen och sätta fast huvudet ovanpå och svansen där bak.
Den liggande kaninen gör man genom att lägga kroppsdelen ner och forma spetsarna till tassar. Sedan sätts huvudet på där tassarna börjar dela sig och svansen sätts på där bak.
Sätt kaninerna där du vill ha dem på tårtan och börja sedan lägga på godisäggen efter smak.
Sådär, nu är tårtan färdig att ätas…

torsdag 21 mars 2013

Måste få tipsa


Överallt bombarderas vi med rådet att äta mat enligt säsongen. Kockar menar att det blir godare, producenter menar att det blir lättare att skaffa fram och de som tänker på miljön påpekar att det bland annat krävs kortare transportsträckor.

Men vet du egentligen vilken mat som är i säsong? Många verkar förvirrade av just detta men nu har lantmännen kommit med en säsongskarta som jag tycker är genial. Så här kommer den (om ni klickar på den så kommer ni till sidan där man kan hämta hem den). Ett mycket bra och lättanvänt redskap för att lära sig vad som är i säsong just nu.

Säsongskarta_Lantmännen_mat_i_säsong

måndag 18 mars 2013

Självhushåll


Någon gång i framtiden så drömmer jag om att ha en liten gård med lite mark till. Där vill jag ha lite höns, ett par får, kanske ett par getter och en häst eller två. Jag drömmer om ett rejält land fullt med grönsaker, en örtagård som innehåller allt det jag jag använder, en fruktträdgård med både träd och buskar och en liten undanskymd vrå där jag kan utföra mina ritualer.

Kort och gott så önskar jag att jag en dag skulle kunna försörja mig med det mesta som jag använder till vardagen. För är det något jag tror så är det att om fler blev mer självförsörjande så skulle pressen på naturen minska. Men jag är inte så naiv att jag tror att alla kan eller vill bli självförsörjande helt och hållet.

Jag har räknat på att om jag behåller mitt nuvarande arbete så skulle jag fixa att sköta en liten gård med ett fåtal djur och lite mark utan att behöva arbeta 24 timmar om dygnet. Hade man sedan lyckats hitta en karl som var lite intresserad av samma saker hade det ju underlättat. 

Men jag vet att det inte alla som har samma förutsättningar, intresse och tankesätt. Men jag tror inte heller att alla skulle vara helt självförsörjande. Men många bäckar små, som det brukar heta. Jag tror att alla kan vara lite självförsörjande. Bor man i lägenhet med balkong kan man ha ett par krukor med örter som täcker ens årsbehov. Man kanske tänker att "Vad gör det för skillnad om jag köper fem kryddburkar mindre varje år". Men om alla som hade tillgång till balkong odlar de fem kryddorna som de använder mest av så skulle det göra en enorm skillnad. 

Bor man i hus och har trädgård så kan man i de flesta kommuner få ha höns även om man bor centralt. Så länge man undviker att skaffa tupp ;). Om man har tillgång till egna ägg så slipper man dessutom stå och fundera på vad skillnaden mellan sprätthöns och frigående höns är när man står och ska köpa ägg.

Har man en liten trädgård, eller möjlighet att skaffa en lite kollonilott så kan man odla lite frukt och grönt. Kanske blir man inte helt självförsörjande, men ett par månader om året kanske man kan leva av den egna skörden. Dessutom smakar egenodlat alltid bäst. Du kan också påverka vilka göselsorter och bekämpningsmedel som hamnar på dina växter. 

Så vad är fördelarna med att bli mer självförsörjande? 

Dels så vet man precis vad man stoppar i sig. Man väljer själv om man vill odla grönt eller om man vill brassa på med alla kemikalier som finns eller något där emellan. Du har full kontroll.

Dels så minskar man transsportsträckorna. Tänk på hur långt den basilikan du köper på ICA måste åka för att hamna i ditt skåp. Tänk sedan transportsträckan från din balkong till ditt kryddskåp. Det är en viss skillnad... 

Man kan ta till vara på gamla brukssorter som håller på att försvinna. Det finns genbanker som lagrar frön från gamla brukssorter av grönsaker till exempel som är vana att växa i våra klimat och ge goda skördar. att odla en sådan sort ger inte bara en bra skörd, utan hjälper dessutom till att bevara den. ofta kostar det inte många kronor att beställa frön från genbanker, för det mesta tar de bara betalt för portot eller inget alls. Med andra ord är det ett billigt sätt att få bra frön på.

Sedan är det hälsosamt. Om man är ute i landet/hönsgården/på balkongen en stund varje dag så får man lite frisk luft, man rör lite på sig och får använda musklerna. 

Barnen (om man nu har några) får lära sig varifrån maten kommer. Jag som är uppvuxen på landet med allt vad det innebär blir rädd när jag hör barn som tror att fläskkotletter kommer från Coop och att de magiskt dyker upp i plastbaljor. Hur ska man kunna lära barn en sund kosthållning om de inte ens vet hur maten produceras? 

Priset. Rotfrukter är ganska billigt och även de flesta kålsorter. Men ska man köpa tex färska ärtor så blir man ruinerad. Om man dessutom börjar ta för vana att spara eget utsäde (frön) så blir hela projektet extra billigt. ska man dra det till ytterligheter och säga att man har tillgång till höns, egna frön och egen brunn så kostar grönsakerna bara arbetskostnaden. 

Det finns säkert fler fördelar med att självhushålla i stora eller små format. Men jag vill verkligen uppmana alla att tänka över vad man själv kan göra. Alla har vi möjlighet att göra något litet. 

lördag 16 mars 2013

De små vänligheterna


Det krävs inte mycket för att ens dag ska bli bättre och det krävs inte så stor ansträngning från en själv för att göra någon annans dag lite ljusare.

Jag var och handlade på Netto idag. Jag fastnar oftast framför alla hyllor med "smått och gott" där. Det finns så mycket roligt att titta på även om det är sällan att jag köper något. Men när jag stod där och tittade så såg jag ett par hyllor bort en äldre dam som försökte ta ner något från en hylla men inte riktigt nådde upp. Så jag travade fram till henne och frågade om hon behövde hjälp. Hon blev så glad och pekade på ett paket med skorpor. Vi bytte ett par glada ord och hon tackade för hjälpen.

Jag kände mig på riktigt bra humör när jag gick därifrån. Efter ett tag ställde jag mig i kön till kassan och bakom mig hamnade samma dam. Vi bytte ett par till ord om tidningsrubrikerna medan vi väntade. Väl i kassan så bad jag om att få klisterlapparna som man nu kan samla och då få köpa kastruller till rabatt (har siktat in mig på en måttkastrull). Man får ett klistermärke för varje 50-lapp man handlar för. Så när jag stod och plockade i mina varor så kom damen fram till mig och sträckte fram en radda med klistermärken. "Jag samlar inte på dem men eftersom du gör det kan du få mina som tack för hjälpen" sa hon. Jag blev så väldigt glad och tackade henne. 

De där klistermärkerna har gjort hela min dag. De kostade henne inget, men det var så omtänksamt av henne att be om dem för att kunna ge mig. det är de små sakerna som verkligen betyder något.

Det var likadant när jag åkte buss för ett tag sedan. Framför mig (precis efter där man ställer barnvagnar  satt två killar. De hade svart tuppkam, skinnjakor med nitar och percing och eyeliner och hela rasket. Verkligen ena tuffa typer. Så stannade bussen och på steg en farbror med rullator. Han ställde rullatorn vid barnvagsparkeringen och tittade sig om efter en plats. Då reste sig en av killarna upp och drog med sig sin kompis. "Varsågod och sätt dig här" sa han till farbrorn som tacksamt satte sig nära sin rullator.
Där fick jag mig en rejäl tankeställare om att inte döma folk för hur de ser ut...  

Jag vet vad tacksam jag var när min mamma hade sin dåliga höft och gick med krycka för alla som hjälpte henne. Folk öppnade dörrar, bar hennes bricka när hon var på kaffé och hjälpte henne på alla möjliga sätt. Som dotter så känns det enormt skönt att veta att det fortfarande finns många människor i vårt samhälle som faktiskt hjälper de som behöver det och mamma blev lika rörd varje gång och kan fortfarande prata om hur snälla alla var när hon använde krycka. Så man gör verkligen ett större intryck än man tror. 

Så mitt tips för dagen: Försök att hitta en liten sak varje vecka att göra för någon du inte känner. Det kan vara något litet som att hålla upp en dörr, att ge någon din plats på bussen eller hjälpa till på annat sätt. Det behöver inte ta så lång tid och en gång så kanske det är du som får hjälp av en främling när du behöver den.

torsdag 14 mars 2013

Det här med smör...


I alla mina recept skriver jag alltid ut smör, aldrig margarin. Det beror på att här hemma så används bara smör, av två enkla anledningar: Det smakar bättre och det innehåller inga konstiga saker. Egentligen ska det läggas till en tredje sak: småkakor blir bättre av riktigt smör.

Låt mig utveckla mina ståndpunkter :). För det första påståendet om att småkakor blir bättre av riktigt smör. Det har att göra med att margarin är gjort för att vara mjukare och smidigare än smör. tydligast ser man det när man gör mördegskakor som ska vila i kylskåpet. Jag har en gång provat att göra en smörbaserad deg och en margarinbaserad deg. Skillnaden är enorm. När degen kommer ut från kylskåpet så är den med smör i hård, nästan "jag kan klubba någon med den här"-hård, margarin degen är mjukare. Detta gör att när man ska skära kakorna så förlorar margarindegen lättare formen och blir lite ihop tryckt vilket inte smördegen gör. 

När kakorna sedan bakas så flyter margarinkakorna ut mer än smörkakorna av samma orsak. Till sist; när man biter i smörkakorna är de frasiga och smakar nästan lite nötaktigt. Margarinkakorna är mjukare och frasar inte lika mycket och smaken är inte den samma. Så här bakas det inte kakor med margarin.

På min andra ståndpunkt att det smakar bättre så kan jag bara säga: det gör det. Smör smakar smör och när man på sommaren kokar färskpotatis så kan jag gladerliga äta den med lite smör och salt, men jag skulle inte få för mig att äta färskpotatis med margarin.

Den tredje och sista ståndpunkten är kanske den viktigaste. Smöret i mitt kylskåp består av grädde, salt och mjölksyrakultur. Tre väldigt naturliga saker som jag vet vad det är. Nu frågar ni kanske vad mjölksyrakultur är och varför det finns i mjölken...  

Mjölksyra känner de flesta av oss till, mjölksyrakultur är helt enkelt ämnen som gör att mjölksyra bildas. Detta sker naturligt när tex mjölken blir gammal och surnar, då är bakterier den främsta orsaken, eller så kan man tillsätta specifikt framtagna kulturer och då uppstår saker som filmjölk. Mjölksyrakulturer finns i de flesta hårdostar, filmjölk, korv mm och kan ha en väldigt positiv effekt på mag- och tarmkanalen (tänk Dofilus).

Förr i tiden när man gjorde smör (speciellt här i Norden) så använde man grädde som hade stått ett tag. Man använde först grädden som grädde och när den började bli sur så tog man den och gjorde smör av. Detta ger en något annorlunda smak till smöret om man jämför med smör som är gjort på färsk grädde. När man sedan började göra smör i fabriker så ville man kontrollera denna process och tog därför fram speciella kulturer för att ge grädden (och sedan smöret) den smaken man är van vid. Om man är nere runt medelhavet så kan det vara roligt att prova deras smör. Där har de inte samma tradition av att använda syrad grädde utan använde färsk grädde. Varför deras smör smakar annorlunda. Själv föredrar jag syrat smör.

Så, tre ingredienser som jag vet vad det är, vad de har för funktion och hur de påverkar mig.
Jag slog upp ingredienslistan för Milda (troligtvis det vanligaste bakmargarinet i Sverige) och det innehåller: Vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja 27% (solrosolja, rapsolja, linfröolja), vatten, vassle (av mjölk), salt (1,5%), emulgeringsmedel (sojalecitin), arom, A- och D vitamin.

Ja det var ju inte tre ingredienser direkt, men det innebär inte att det är dåligt. Vegetabiliskt fett, okej vilket/vilka? Oljorna är tydligt utmärkta men inte fettet. Vattnet och vasslen är det inget konstigt med och inte heller salt. Men sedan kommer emuljeringmedel, det är ett ämne som kommer i från sojabönan och som gör att man kan blanda fett och vatten utan att det delar sig (därför kan det både finnas olja och vatten bland ingredienserna). Där på följer arom, vad för arom? Och till sist tillsatt A och D vitamin.
På två ställen får jag inte veta vad för något det är de har i margarinet bar vilken grupp det tillhör (vegetabiliska fettet och aromen) vilket gör att jag faktiskt inte riktigt vet vad jag stoppar i mig.

Naktdelen med margarin är att de görs med hjälp av vegetabiliska fetter. Dessa fetter är naturligt flytande eller iaf på gränsen till flytande i rumstemperatur. Detta gör att man för att få en klump med margarin måste härda dessa fetter genom men process som kallas  hydrogenering. Det är en kemisk process som jag inte ska gå in på i detalj (ni kan alltid klicka på länken och läsa själva) men det går ut på att man genom att tillsätta vätgas och en katalysator (i form av metaller som tex nickel, platina osv) åstadkommer en reduktion. det är när fettet kommer i kontakt med katalysatorn som det ibland bildas transfetter som vi har hört så mycket om. 

Att tillverka margarin är med andra ord en hel vetenskap. 
Så, för att göra ett sista påpekande. Jag är ju miljömedveten av mig och anser att närproducerat och korta transport sträckor är nödvändiga för att åstadkomma en långvarig, och positiv, förändring.

Tittar vi på smör så har vi i Svergie tillgång till smör och mjölksyrekultur. Saltet måste visserligen importeras i dagsläget. Allt kan tillverkas på ett mejeri nära dig och hämna i en butik nära dig.

Tittar vi på margarin så beror det lite på vad de använder för vegetabiliska fetter. Använder de tex kokosfett så blir det en ordentlig transport. Solrosor, raps och lin kan vi odla här i Sverige. Saltet importers, lika så sojabönor. Hur aromet och vitaminerna tillverkas vet jag faktiskt inte... Sedan ska då växterna förädlas till fetter och olja, sojabönorna ska bli till emuljeringsämne, fettet ska genomgå hydrogenering och allt ska blandas ihop. 

Har ni tänkt på att det inte finns kravmärkta margarin? Varför? Därför att inga produkter som genomgår hydrogenering får kravmärkas, bara det borde säga något. 

Men då kommer man till kommentarer som att smör är svårt att arbeta med eller att det är onyttigt. Speciellt oroliga verkar folk vara över sin kolesterol. Sanning är den att det inte finns en enda medicinsk studie i dagsläget som kan påvisa att mättade fetter (dit animaliska fetter hör) påverkar det negativa kolesterolet (LDL- partiklar av liten storlek). Faktum är att genom härdningsprocessen så blir även vegetabiliska fetter mättade och den delen av margarin som utgör omättat eller flermättat fett är de 27% av olja.

 Är man nu så orolig för att använda för mycket smör rekommenderar jag att man steker sin mat i ren olja, tex rapsolja. Jag själv använder lite olja och lite smör när jag steker tex kött. Oljan för att det inte ska bränna så fort och smöret för smaken.

Jag kan hålla med om att smör direkt i från kylskåpet inte är lättarbetat. Men det finns lösningar. För det första måste inte smör förvaras i kylskåp. Våra förfäder åt smör långt innan de uppfann kylskåpet. Smör kan faktiskt hålla sig i upp till en månad i skafferiet. Lägg smöret i en burk som du kan tillsluta och kör in det bland mjöl och kryddor. Är du orolig över att det ska härskna så sniffa lite på det innan du använder det. 

Vill man vara lite mer "säker" så använder man en smörklocka. Det ser ut som en burk i keramik eller glas med lock. När man lyfter på locket så sitter det en upp och ner vänd skål fast i det. I den kletar man i smöret och så fyller man själva byttan med kallt vatten. När man sedan sänker ner "klockan" med smör i vattnet bildar det ett vattenlås som både kyler smöret lite och ser till att bakterier inte kommer åt. Byter man vatten en eller två gånger i veckan så har man ett bra sätt att förvara smöret på bordet.

Eller så gör man som min mormor och min farmor gjorde. Man har en ordentlig smörklump i kylskåpet och på kvällen så tar man fram vad man tror man använder nästa dag och lägger i en liten bytta och ställer in i skafferiet. På morgonen har man rumsvarmt smör som räcker dagen ut. Min mormor använde ofta uttrycket "man vet aldrig när man behöver smör" när hon slevade upp nästa dags smörranson. På så sätt har man alltid rumsvarmt smör om lusten att baka skulle falla på. Och jag kan intyga att en smörgås med riktigt smör smakar 20 gånger bättre än en med margarin. 

Så det var lite fakta och lite åsikter om smör. Jag hoppas att jag har lyckats omvända någon margarinälskare till smörfanatiker ;) 

måndag 11 mars 2013

En upplevelse utöver det vanliga


Igår var jag med om något väldigt speciellt. En vän till mig utför distanshealing och frågade om jag ville prova. Jag tackar sällan nej till att prova något nytt så vi bestämde att hon skulle skicka healing till mig igår kväll.

Jag började med att meditera och slappna av innan jag la mig tillrätta på soffan, med katten vid fötterna som alltid. 

Allt började med att det slog lock för mina öron och samtidigt så hoppade Teddy ner från soffan. "Nu har hon satt igång" tänkte jag. En stund senare så kändes det som att det strålade energi över min kropp, jag fick intrycket av att det var som ett norrsken i alla möjliga färger som dansade över mig. Samtidigt kändes det som om någon la något tungt i mina händer. Som två marmor klot. 

Efter en stund försvann känslan av den dansande energin, men tyngden i händerna fanns kvar. Efter en liten stund så fick jag små ryckningar i vänster ben och det började klia i vänster handflata. 
Genom hela processen så kunde jag inte sluta att tänka på träd, det var som om något drog mina tankar åt det hållet.

När vi var färdiga så pratade min vän och jag över telefon för att stämma av. Mycket av det som hon berättade för mig stämde så otroligt väl in på min upplevelse (jag tänker inte gå in på allt här). Bland annat så berättade hon att hon hade använt två krafttecken, ett i vardera av handflatorna.

Idag har jag haft gott om energi, men varit något gråtmild. Vilket resulterade i att jag stod och grät ute på en åker när jag tog Felix för hans förmiddagspromenad. Men det är ju något som behöver få komma ut. Så jag snyftar på :).

Jag kan verkligen rekommendera att man gör något sådant här för att släppa på blockeringar och bara rensa ut gamla energier. Ofta så kan man hitta ett bra erbjudande om man vill prova en gång. Min vän tex erbjuder en behandling gratis om man vill prova för att se vad det är för något.
Nu ska jag gå och sätta på en snyfftare så jag får lite utlopp ;).
  

lördag 9 mars 2013

Det gror och spirar, råd om ljus till växter


Ja nu är fröna på gång att komma upp som jag sådde förra veckan. Först upp var brysselkålen som nu nu har kommit upp i alla de små facken. Hos gurkörten och höstastrarna så har det kommit en grodd på vardera. Nu hoppas jag bara på att resten är på väg.

Men växtspurten hos brysselkålen gjorde att det var dags att börja tänka över hur man ska fixa ordentligt med ljus åt de små liven. Jag har mina odlingar stående i matsalen eftersom jag inte använder matsalsbordet till så mycket annat just nu. Men den stora naktdelen är att det inte finns upphängning för lampor där inne. Eftersom det dessutom är ett fint gammalt trätak i original så gör det ont i själen att sätta krokar i det. Läsningen blev att spänna ett snöre mellan det gamla spjälet och kroken vid fönstret (tack för idéen mamma) och sedan göra en liten upphängningsanordning med hjälp av snören och ståltråd. Det gick över förväntan (ignorera kläderna i bakgrunden då rummet även fungerar som torkrum under vintern).

SG1L3268

SG1L3267

SG1L3266

Så varför sätta upp extra ljus? Ja först och främst så är det så att fönstren i mitt "grorum" väter åt fel håll så när klockan är 11 på förmiddagen så försvinner solen. Så det blir ganska mörkt. Om man har förodlat växter inne och fått långa, rangliga, växter som skjuter i höjden men inte på bredden så beror det oftast på för lite ljus. Eller snarare på att ljus/värme ration är fel. Om man odlar i ett varmt men mörk rum så får man ofta det problemet. Växterna växer sig långa snabbt för att hitta upp till ljuset. 

Då är det bra att ge dem lite mer ljus. Man kan även sätta in en bordsfläkt som blåser lite på dem, men då ska de vara lite större eftersom de är känsliga för drag i början.

Vad ska man använda för ljus? Det här är en hel vetenskap och växterna behöver olika sorters ljus beroende på vilken period de befinner sig i. Men enkelt sett så behöver växter blått(kallt) ljus för att grönmassan ska växa och rött(varmt) ljus för att blomma och bära frukt. Så om man bara vill ge växterna lite extra ljus när man förgror dem och sedan planerar att flytta ut dem så ska man satsa på blått ljus. Ljusets temperatur (som avgör färg) mät i Kelvin (K) och enkelt sagt så ger en lägre temperatur varmare färger medan en högre temperatur ger kallare. Så till uppdragning av plantor vill man ha så hög K som möjligt (helst över 3500).

Var hittar man sådana lampor? Ja det finns ju naturligtvis speciallampor framtagna för växter. Dessa är dock dyra och ska man bara ha dem för att dra fram frön som hobbyodlare så är det slöseri med pengar (enligt mig). Enklaste sättet att hitta en lampa med blått ljus är att vända sig till lysrören. Lysrör är oftast enkla att få tag i i blå nyanser medan energilampor ofta går åt det varmare hållet. Jag införskaffade min trevliga lilla armatur och lysrör på biltema, tillsammans kostade de ungefär 150kr. Ett lagom pris. Man kan även hitta armaturer billigt i secondhandaffärer och bara köpa till nya lysrör.

Hur ska man sätta upp det? Ja bäst är att ha ljuskällan så nära plantorna som möjligt. Man brukar säga att kvalitén på ljuset försämras drastiskt var 5:e cm. Så som ni ser på bilderna gäller det att hänga dem ganska lågt. Tänk då på att kontrollera så att ni inte steker de stackars växterna. En del ljusrör kan bli varma. Då är det bra att ställa in en fläkt eller höja ljusröret. Det får man avgöra själv.

Hur länge ska man ha tänt? Ja själva grejen är ju att försöka efterlikna naturen så någon stans mellan 12-16 timmar är det optimala. Jag brukar nu i början följa solens upp och ned gång. När växterna blir lite större så låter jag det vara tänt lite extra på kvällen. 

Med hjälp av en enkel lampa som den jag har så kan man börja så sina mer "krävande" växter som tex tomater och chili redan i november och låta dem växa til lsig under lampan. Då får man en tidig skörd och kraftiga och fina växter.
Lycka till med fröna :)

onsdag 6 mars 2013

Inspiration till alternativ livsstil


Jag är inte som alla andra, det är något som jag och min omgivning har fått lära oss för länge sedan. Jag har alltid varit intresserad av naturen och att odla och laga mat och allt det där som inte riktigt hör det moderna samhället till. Jag har mina idéer och nu senast så var jag väldigt nyfiken på om jag inte skulle ta och skaffa lite höns. Helst av allt så skulle jag ju vilja ha en tupp med, men jag tror inte grannarna uppskattar det. 

Nåväl jag beslutade mig för att söka information och vad jag än sökte på så dök samma sida upp. Så jag började titta runt och nu, tre dagar senare, så har jag nästan läst varenda ämne. En otroligt inspirerande sida vid namn Alternativ.nu. Där finns dels en handbok som innehåller fakta om allt från djurskötsel till odling till matlagning och konservering, till annat praktisk arbete. Dessutom finns det ett forum där tipps och idéer av olika slag utbyts och där det råder trevlig stämning (vilket det inte alltid är på forum tyvärr).

Nu är jag så inspirerad att jag gott och väl skulle kunna tänka mig att skaffa en liten gård för att få rum för alla mina idéer och projekt. Men jag sansar mig lite och börjar med att lägga upp planer för att förvandla garaget till hönshus. 

Jag rekommenderar att ni kikar in där (om inte annat bara för att man lär sig något så fort man läser ett ämne). Man behöver inte alls ha som strävan att bli självförsörjande för att ha nytta av sidan. De har tex en mycket bra del om örter för de som är intresserade. Bli inspirerade och vem vet, snart kanske ni sitter där med egna drömmar om en gård ;).

lördag 2 mars 2013

Dags för sådd


Jag ligger lite efter i sådden, hade gärna velat få ner fröna i jorden för ett par veckor sedan. Men ibland blir det inte som man planerat. Men idag tog jag mig i kragen och satte igång. Matsalsbordet täcktes med ett lakan och in åkte brickor och planteringskärl. Inte så snyggt kanske men jag har inte planerat att hålla middagsbjudning de närmaste månaderna.
SG1L3235

På brickorna har jag lagt så kallade diskunderlägg. De är gjorda i skumplast och suger åt sig fukt. Jag använder dem för att kunna vattna direkt på brickan utan att planteringskärlen ska behöva simma i vatten. Jag köpte mina på ÖB och där kostade ett tre pack 20 kr. 
Istället för krukor använder jag gamla förpackningar till tomater, vindruvor och ägg i plast. Absoluta favoriten är äggförpackningar i plast eftersom man kan se till att man får en planta i varje "grop" som ett billigt plugg system. 
SG1L3236
För att vattnet ska kunna sugas upp underifrån använder jag en korkskruv för att göra hål i botten på de små groparna. Sedan är det bara att ställa förpackningarna på brickorna, fylla på med jord och så de fröna man vill ha. Glöm inte att markera ut vilka frön du sår i vilken bytta. Man (läs jag) tror att man ska komma ihåg det, men vis av erfarenhet så ser jag alltid till att märka noga.
SG1L3237

I år har jag sått tomater, paprikor, brysselkål, tre olika sorter akleja (var av den ena jag själv har tagit fram), borstnejlikor, kummin, pepparmynta, oregano, basilika och gurkört. Det kan hända att det kommer till ett par andra också. Det är farligt den här tiden när fröhyllorna står framme och man bara måste titta lite... Jag har plats för ett par byttor till.
SG1L3238

Nu gäller det att hålla jorden fuktig och ha nerver av stål... Jag lovar att jag redan i kväll kommer att gå och titta om det har kommit upp något. Jag vet att det dröjer en vecka eller två, men jag kan inte hjälpa att gå där och titta en gång om dagen. Höjden av lycka är när första lilla grodden tittar upp. Jag undrar vilken sort som tittar upp först...

fredag 1 mars 2013

Vad är viktigast?


Visst är roligt hur olika vi prioriterar i våran vardag? Till och med två människor som bor ihop kan ha fullständigt olika prioriteringar i livet. Jag hade en diskussion med en vän härom dagen som fick mig att tänka på den gamla Körberg låten Judy min vän. Närmare bestämt raderna:
"Judy min vän, din dröm om pengar tycks mig liten och trång. Min dröm är drömmen om gröna ängar vindens lek och en sång."
För det var precis det som var skillnaden mellan min vän och mig. För henne är det viktigt att ha ett heltidsarbete, gärna välbetalt, så att hon och hennes sambo kan ha de senaste prylarna, bilarna och åka utomlands gärna två gånger per år. Jag däremot har lyxen av att bo billigt och skulle mycket väl kunna tänka mig att tex jobba 80%. Visserligen tjänar man mindre men å andra sidan kan jag njuta av min lediga tid, ägna mig åt det jag verkligen känner för. Jag spenderar hellre den extra tiden med att gå omkring i skogen eller vara i trädgården. Naturligtvis innebär det att man får offra några utlands semestrar, kanske inte alltid har den nyaste mobilen och att bilen byts mot buss. 

För mig är tiden viktigare än pengarna och prylarna men men vän tycker tvärt om. Ingen av oss har rätt eller fel, bara olika perspektiv. Vi tycker båda att det skulle vara svårt att leva den andras liv. 

Jag tror att alla har något som de alltid sätter före allt annat. Något som man planlägger sitt liv kring. Det kan var karriär, pengar, ett intresse, barn, partner, en vän eller vad som helst. Genom livet så ändras förmodligen fokuset dessutom. Det man planlade sitt liv kring när man var 20 år är förhoppningsvis inte det man planlägger sitt liv kring när man är 40 år. 
Om jag verkligen fick drömma så skulle jag vilja bo på en liten gård och vara självförsörjande med kött och grönsaker. Kanske blir det så en dag, kanske blir jag kvar i min lilla stuga. Men jag vet i alla fall att jag tacka min lyckliga stjärna för att jag faktiskt kan unna mig att inte behöva jobba hela tiden. Att jag kan ta tillvara på de tillgångar som jag faktiskt har runt omkring mig.

Vad är viktigast i ditt liv? Kring vilka delar planlägger du resten av ditt liv.