Bakgrund

söndag 27 januari 2013

Jeanskjol med stickad kant del 1

Ibland känns det som att jag sliter ut mina jeans lite väl fort. På hösten och våren så har jag oftast jeans på mig i trädgården och då sliter man på knäna. Jag är inte så mycket för att göra jeansshorts av dem, de blir aldrig snygga enligt mig. Men så såg jag en rolig idé, att klippa jeansen till en kjol och sätta fast en stickad remsa längst ner. Ett riktigt snyggt sätt att ta till vara på avlagda jeans.

Så man behöver ett par jeans som man inte har något emot att offra, till den stickade kanten behöver man rundstickor  nr 4 (80 cm) och ca 200g garn i de färger man tycker passar. Jag valde garnet Fuga från Järbo garn eftersom det dels är mjukt men även lite slittåligt och så finns det i många färger så man kan välja vad man vill. Jag valde 2 nystan i en basfärg och sedan ett nystan vardera av två andra färger.

Börja med att klippa en rak kant utmed grenen på jeansen. Se till att inte klippa sönder fickorna bara. Det kommer att se ut så här ungefär:

SG1L3185

 

Sicksacka en bit in från den klippta kanten, gå inte precis i kanten eftersom det är snyggt om det kan fransa sig lite.

SG1L3196

 

Nu är det dags att sticka nederdelen och nu måste man räkna lite matte. För att få fram hur många maskor du ska använda för att börja sticka så mäter man omkretsen på den klippta kanten på jeansen. Sedan dividerar man den med 10 och gångra det med 21. Så säg att den klippta kanten är 50 cm så ser uträkningen ut så här:

50/10=5   5*21=105

Då ska man alltså börja med att lägga upp 105 maskor.

När man har fått fram hur många maskor man ska börja med så är det även bra att veta hur långt man ska sticka. Det här är väldigt individuellt beroende på hur lång kjol man vill ha och hur långa ben man har. Det lättaste sättet är att sätta på sig de avklippta jeansen och be någon mäta. Tänk på att man ska ha ett par cm att fästa ihop de olika delarna med. Min mamma hjälpte mig att mäta och för mig var 21 cm lagom, då slutade kjolen strax över knät på mig.

Nu kommer den roliga biten: att sticka. Det är väldigt enkelt, sticka så som du vill ha det med vilka färger du känner för, vilka sticktekniker du vill använda. Man kan variera sig i oändlighet. Jag valde att sticka rätstickning och göra ränder i olika färger men vill man så kan man använda en färg och göra ränder med olika tekniker eller så använder man olika färger och olika tekniker. Bara fantasin sätter gränser. Detta gör att detta är ett perfekt projekt för någon som vill öva olika tekniker. Det enda man ska tänka på är att var 4:e varv ska man öka men 4 maskor som är jämt utspridda över varvet. Fortsätt att sticka runt, runt tills remsan har rätt bredd. Så här såg min remsa ut:

SG1L3186

 

När man har maskat av kan man antingen virka ett par varv för att hindra kanten att rulla sig eller så gör man som jag och sätter ett snedband längst ner. Det är upp till var och en.

Vill man så kan man färga de avklippta jeansen med textilfärg, kanten ner till kan antingen matcha färgen på jeansen eller så väljer man någon helt annan färg. Som sagt, det här är ett projekt där bara fantasin sätter gränser.

Nästa gång tänkte jag visa hur jag syr på kantbandet och sedan syr fast den stickade biten med jeansdelen. Detta är ett enkelt projekt som inte tar allt för lång tid och som inte kräver någon större skicklighet varken med symaskinen eller med stickorna. Ett bra och roligt nybörjarprojekt.

torsdag 24 januari 2013

Vintern kom när jag behövde den som minst

Förra fredagen så la min luftvärmepump av, ett litet strömavbrott fick kretskortet att ge sig. Eftersom det är en beställningsvara så lär den inte komma igång på ett par veckor. Vad händer ett par dagar efter? Vinterkylan kommer på allvar, termometern går sällan över -13 grader. Jag har visserligen en vedspis i köket och en kakelugn men värmepumpen såg till att luften cirkulerade så värmen spred sig och den höll värmen uppe under nätterna och när man inte var hemma. Som det är nu så är det varmt och gott i köket, i vardagsrummet och på toaletten (där husets enda element finns). Resten av huset är inte direkt kallt men väl ruggigt.

Det finns dock fördelar med vädret. Förr hade jag suttit hemma framför kakelugnen och myst. Men nu när jag har Felix så måste jag ju ut och gå. Det är så otroligt vackert ute. Rimfrosten hänger på alla träden och när solen tittar fram så glittrar det överallt. Imbolc är runt hörnet och jag funderar på om man kan återskapa utseendet på grenarna. Ska fundera lite över det och återkommer om jag hittar på något bra.

Igår och idag hade jag med mig kameran ut, så här vackert är det här.

SG1L3167

 

Det här är vägen utanför huset, solen står lågt och skapar vackra kontraster mellan varma och kalla färger.

SG1L3166

Månen syns även dagtid som en vit skugga på den ljusblå himlen.

SG1L3169Rimfrosten hänger som fluffiga vita moln på grenarna.

SG1L3171

 

Felix älskar snön, men gillar inte alls kylan. Men han är fruktansvärt söt med snö i skägget.

SG1L3175

Idag hängde dimman i luften så solen såg mer ut som en fullmåne. Så otroligt häftigt att kunna titta rakt på solen och se den som en dimmig vit skiva.

SG1L3178

 

Dimman välvde verkligen in över skogen.

SG1L3181

 

Vår promenadväg mot skogen. Det kändes som att gå i skymningen trotts att klockan knappt var halv tre.

SG1L3183

 

Vägen hem.

SG1L3184

 

Fler fluffiga grenar.

Det var allt allt från oss för idag. Nu ska jag slänga in mer ved i spisarna :). Ha det mysigt där ute i kylan.

tisdag 22 januari 2013

Kärleksmagi

De flesta som sysslar med magi har fått frågor om kärleksmagi. Det är helt enkelt så att kärleken är ett av våra mest grundläggande behov. Det är likadant för de som lägger tarotkort, kastar runor eller liknande. Frågar man dem vilket ämne som de flesta "kunder" frågar om så hamnar kärlek överst. Jag har redan snuddat vid ämnet ett par gånger och i inlägget Kärleken så förklarar jag varför jag håller mig borta från kärleksdrycker.

Men det finns ju magi och så finns det magi så att säga. Bara för att man (enligt mig) bör skippa kärleksdrycker så innebär det inte att man ska skippa all kärleksmagi. Som jag ser det så finns det två sorters kärleksmagi, dels den som är menad att locka kärlek in i ens liv och dels den som använder sig av kärlek som energi.

Om vi börjar med den som använder kärlek som drivkraft så är den egentligen väldigt kraftfull men ändå väldigt enkelt. Eftersom kärleken är en väldigt grundläggande kraft och eftersom den är så pass kraftig och positiv så är den väldigt användbar när det gäller att använda inom magi. Magi som skapas ur kärlek är något av den kraftigaste magin som finns. I grunden så är det som sagt en enkel sak att förstå den, men det kan ta lång tid att bemästra den. Det går ut på att när man samlar sin energi för att rikta mot sitt mål, så samlar man kärleksenergi. Det gör man helt enkelt genom att tänka på någon man verkligen älskar. De flesta av oss känner igen den där varma, trygga, känsla man får när man tänker på någon man älskar. Det är kärleksenergi, så man fokuserar på att samla den och rikta den mot sitt mål precis som man gör med vilken energi som helst. Det är det som kan vara lite knepigt, att fokusera på kärleksenergin samtidigt som man fokuserar på sitt mål. Men med övning så ska det fungera väldigt bra. Rent logiskt sett så är sådan här magi starkare om man utövar den tillsammans med någon man faktiskt älskar. Det är lättare att fokusera på kärleken när personen sitter framför en. Det är verkligen något som är värt att prova. Denna typen av magi ska inte förväxlas med sexuell magi. Det är en helt annan, men även den väldigt kraftfull, magi. kanske något att ta upp i framtida inlägg.

Då går vi över till den andra typen av kärleksmagi, det vill säga den som är tänkt att föra in kärleken i ens liv. Även här kan man skilja på två typer av magi. Dels den som är tvingande (typ kärleksdrycker) och den som lockar.

Så den typ som tvingar är den typen av kärleksmagi som man bör hålla sig borta ifrån. Det är helt enkelt den sortens magi där man försöker tvinga en människa att älska en. Detta kan göras genom drycker eller genom formler, båda är lika illa. Man bör aldrig använda magi på en annan människa om de inte har gett sitt medgivande, inte ens om det är positiv magi och speciellt inte om det är tvingande magi.

Men de typen av kärleksmagi som är lockande är en helt annan sak. I stället för att säga att X ska älska mig så fokuserar man på att locka in kärleken i sitt liv. Den är med andra ord mindre specifik men det innebär inte att den är mindre effektiv för det. I princip så ber man universum att se till att rätt man kommer in i ens liv eller att man öppnar ögonen och ser vad som redan finns där. En stor fördel med den här typen av kärleksmagi är att man öppnar upp sig själv, man gör sig tillgänglig. Ibland så förstår vi inte varför vi inte kan hitta kärlek och så är orsaken till att man känner sig så uppgiven att man omedvetet tänker att "jag kommer aldrig hitta någon" och det kan i sig bli en självuppfyllande profetia. Men ber man om kärlek så ändrar man sin inställning och då även den energi som man omedvetet sänder ut till personer man möter.

Jag har två olika ritualer som jag brukar rekommendera (och som jag själv har provat med bra resultat). Den första är den enklaste, den andra är lite svårare eftersom den kräver att man har tillgång till ett par specifika omständigheter.

--------------------------------------

Ritual 1:

Man behöver 2 röda ljus och en ros som verkligen doftar. Dessutom ska man ta reda på när solen går upp på morgonen. Kvällen innan så lägger man rosen på sitt altare och ställer ett ljus på vardera sida om rosen. På morgonen tar man rosen och går ut precis när solen går upp.  Håll rosen framför dig, känn lukten, samla energin och säg:

"Kärlekens blomma, så låt det bli, att kärleken sann kommer till mig. Låt det så bli och ingen skada"

Eller något liknande som ligger bra på tungan. Släpp energin med målet på kärleken i fokus. Ta rosen och gå in, lägg den på altaret mellan ljusen och tänd ljusen. Fokusera på lågorna och visualisera hur de förvandlas till den där varma, trygga, känslan man får i magen när man är kär. Låt ljusen brinna tills blomman börjar sloka. Ta blomman och begrav den i jord.

Ritual 2:

Här behöver man en vildrosbuske som blommar och tillgång till en bäck, å eller annat rinnande vatten.

Gå fram till busken och be om tillstånd att få använda den och tack för att den hjälper dig, lämna eventuellt en liten gåva. Visualisera vad du letar efter, vilka egenskaper du vill ha i din drömpartner. För varje egenskap (tex givmild, snäll, humoristisk) plockar du ett blomblad från busken. när du är färdig tar du blombladen till det rinnande vattnet, håll dem i dina kupade händer och fokusera på vilka egenskaper de representerar (du behöver inte hålla isär vilket blad som står för vilken egenskap). Samla energin och fokusera på egenskaperna och på kärlek. Låt bladen sakta trilla ner i vattnet och säg:

"Som vattnet för bladen bort från mig, för den kärlek jag önskar till mig. Låt det så bli och ingen skada"

Släpp energin mot målet och se hur vattnet för bort bladen.

---------------------------------------

Sedan är det som med all magi. Bara för att du har kastat lockelse magi så innebär det inte att du kan sitta hemma på soffan och vänta. Man måste ge magin en ärlig chans och faktiskt vara lite social och träffa människor i någon form för att man ska träffa kärleken. Om det sedan är via internet eller irl spelar ingen större roll.

Så för att summera: Använd kärleksmagi på rätt sätt och respektera alltid dina medmänniskors rätt till att fatta sina egna beslut.

onsdag 9 januari 2013

Imponerad och lite stolt

Som sagt så har jag ju tagit mig an att vara dagmatte åt en liten hund. Han har varit här ett par dagar nu och allt har flutit på väldigt smidigt. Jag måste säga att det är väldigt skönt att få komma ut på promenad varje dag, ja inte riktigt varje dag för jag har ju iaf helgerna lediga. Jag har ju försökt att promenera själv och lovat mig att iaf två promenader i veckan ska det bli. men så händer något och så ska man göra något och så går hela veckan utan en promenad. Nu har man inget val, minst två promenader om dagen blir det. En på ungefär en timme och en på en halvtimme.

Men det som jag verkligen är imponerad över är hur Felix och Teddy samspelar här hemma. Teddy är ju inte jätte van vid hundar och Felix är inte alls van vid katter. Men Felix är en väldigt lugn och trygg hund som inte alls verkar intresserad av att jaga Teddy eller hitta på något annat bus. Utan i stället har Teddy fått vara den som har fått ta initiativ till kontakt. Teddy har mest legat och tittat på Felix och verkar tycka att det är en mysko filur. Men hu är hierarkin i huset bestämd, det är Teddy, jag, Felix som gäller. Det är ju så med katter =). Så i går så låg Felix och sov på sin filt, in kommer Teddy. Han gick fram till kanten av filten och glodde på Felix som helt sonika reste sig upp och lämnade filten och gick och la sig i köket. Teddy tog sig en tur på filten och nosade lite och gick därifrån. det var helt enkelt en uppvisning av rang. Så jag är helt klart imponerad och stolt över båda mina små pojkar och hur fint de har klarat det.

Så får jag presentera er för Felix:

 SG1L3161   SG1L3162

torsdag 3 januari 2013

Nu råder lugnet igen

Ja nu har jul och nyår dragit förbi och vardagen börjar åter komma tillbaka. För ovanlighetens skull så har jag avlagt ett nyårslöfte. Det var att försöka att skriva mer regelbundet här på bloggen. Jag gillar att skriva och jag tycker alltid det är roligt när någon hör av sig till mig med frågor eller kommentarer om något jag har skrivit för då känns det som att någon i alla fall har tänkt lite extra på grund av mina ord. Men så kommer vardagen emellan och så ska man göra det ena med det andra med det tredje. Men i år ska jag försöka skärpa mig.

Det har hänt lite saker här under helgerna. Jag ska bli dagmatte åt en liten dvärg schnauzer hane vid namn Felix. Vi påbörjar en provvecka nästa vecka för att se om vi trivs ihop. Det ska bli riktigt kul att ha en hund i huset igen efter ett par år med "bara" katt. Missförstå mig rätt, jag avgudar min katt. Men den latmasken kommer inte att följa med på några skogspromenader direkt. Felix är en väluppfostrad liten herre med mycket energi men som är en väldigt lugn och stabil hund. Han påminner mig mycket om min förra hund Ida till sättet.

Sedan har jag äntligen hittat min pappas biologiska pappa. Ja inte i livet då utan på papper. Det har varit en ganska krånglig väg men det löste sig när jag väl hittade min pappas adoptionspapper och kunde skriva till länsarkivet i Göteborg. Det kanske inte låter som en jätte stor sak, men i min familj så är det faktiskt det. Min pappa fick veta sent i livet att han var adopterad och det tog honom ganska hårt och han hade mycket funderingar kring hans biologiska pappa. Nu lever ju inte min pappa längre så tyvärr kan jag inte dela med mig av mitt fynd. Men det känns ändå bra att någon till slut tog tag i saken. Dessutom ger det mig en helt ny, spännande, gren att forska på i släktträdet.

Lite underligt var det när jag läste min biologiska farfars dödsdatum och insåg att han och pappa dog med knappt två veckors mellanrum. Det gjorde mig lite sorgsen eftersom det innebär att pappa hade haft möjlighet att träffa honom. Men vissa saker är helt enkelt inte meningen.

Visst är det konstigt att saker som man ibland funderar över verkar komma till en i verkliga livet. Ibland funderar jag på om det är en omedveten form av magi. Magi i grunden är ju att rikta energin mot ett mål. Så om man verkligen går och tänker på något så kanske man omedvetet riktar sin energi mot det.

Det var nämligen så att när jag hittade min biologiska farfar så väckte det en hel del tankar hos mig om min pappa och om mina halvsyskon på pappas sida som jag knappt har haft någon kontakt alls med. Jag har länge varit lite kluven på det ämnet och nu verkade det bubbla upp till ytan och jag gick och funderade på om jag skulle försöka få kontakt med någon av dem. Jag hade inte riktigt bestämt mig men så en dag när jag går in på facebook så har jag fått ett meddelande från min halvsyster som med hjälp av sin dotter har letat upp mig där.

Det var ju då ett sammanträffande. Så nu ska jag åka och hälsa på henne och hennes familj lite senare under månaden när allt har lugnat ner sig efter jul och nyår. Jag ser fram emot det samtidigt som jag är lite orolig. Sist jag hade kontakt med den sidan av släkten (då min halvbror) så gick det inte alls bra och jag kände mig mest arg och besviken. Men då var jag inte beredd, det hela hände av en slump och jag blev pressad av en kompis att jag "självklart" skulle ha kontakt med min bror. Trotts att jag egentligen inte var helt redo själv och inte alls hade klart för mig vad jag ville få ut av det.

När jag sedan insåg att jag inte alls hade något gemensamt med mannen som satt mitt emot mig och att jag faktiskt inte alls gillade en hel del av de sakerna han sa så blev det en väldigt stor besvikelse. Jag tror att jag hade hoppats på att känna en gemenskap med honom. Men min vän (nu för tiden fd vän) fortsatte att pressa mig och jag fortsatte att träffa honom. Jag vet inte varför jag lyssnade så mycket på min vän, så här efteråt så inser jag att hon agerade som hon gjorde på grund av hennes önskan att få vara en större del i sin pappas och hans nya familjs liv. Men till slut så insåg jag att min bror inte var en person som jag skulle umgås med om jag inte hade haft ett släktband med honom och eftersom jag inte hade umgåtts med honom under mina första 20 år så såg jag ingen anledning till att tvinga mig att fortsätta träffa en människa som jag inte var bekväm med.

Nu är läget lite annat. Jag har en chans att ta allt i min egen takt. Jag har berättat för min syster att jag gärna hälsar på men att vi kan skynda långsamt så att säga. Jag har dessutom en lite tydligare bild av vad jag faktiskt vill få ut av mötet. Dessutom så känner jag mig tryggare i mig själv och jag är mer medveten om att om det inte går bra så gör det inte det och då behöver vi inte ha kontakt. Värre än så är det inte, men då har jag i alla fall provat.

Så ja... Det är full rulle här. Alltid något som håller en upptagen :). Sedan ska man ju hinna med att plugga och jobba också. På jobbet har jag fått ett fast schema + att jag kan hoppa in vid behov vilket är jättekul. Chefen säger att de tycker att jag gör ett bra jobb vilket verkligen är roligt att höra då jag verkligen gillar jobbet och trivs som fisken i vattnet.

Jag hoppas att ni alla får en riktigt bra start på det nya året. Och jag kan skryta lite med att det ser ut att bli ett bra blogg år då min blogg idag slog läsarrekord :). Kram på er alla från mig och Teddy.