Bakgrund

tisdag 5 februari 2013

Månggifte - borde det vara lagligt?


Idag tänkte jag ta upp ett ämne som kanske inte är så förväntat: månggifte eller polygami. Men det är något jag har grubblat på en tid. Här om dagen snubblade jag in på tv-programmet "En man och hans fruar". Titeln är ju ganska självförklarande, det handlar om en man i USA som har fyra fruar och 12 (?) barn. Avsnittet jag gled in i handlade om hur de var tvungna att mer eller mindre fly från en stat till en annan för att myndigheterna inte skulle sätta mannen i fängelse och tvångsseparera de fyra fruarna med respektive barn. Detta fick mig att fundera.

Jag kan inte tänka mig att leva så, med "syster fruar". Ska jag någon gång gifta mig så ska det vara jag och min man i förhållandet. Å andra sidan så har jag ingen längtan efter att bli homosexuell heller, men ändå har jag alltid varit för att homosexuella ska ha samma rättighet som heterosexuella vad gäller giftemål.
Jag vill också påpeka att detta gäller vuxna människor som samtycker till den livsstilen. Där alla personerna i familjen gemensamt fattar beslutet om att gifta sig med någon ny.

Så varför är månggifte olagligt? Det finns egentligen inget bra svar på frågan. Det är en moral etiks lag som bygger på gamla seder och moral. Vissa säger att det skulle bli oändligt komplicerat att  reda ut arvsrätt, försörjnings skyldighet osv inom en familj med månggifte. Jag anser att det inte behöver bli krångligare än vad man gör det.

Vad gäller arv så har ju även idag halvsyskon samma arvsrätt efter den gemensamma föräldern. Om x gifter sig med y och får 1 barn, sedan skiljer sig från y och gifter sig med z och de får 2 barn. Så när x dör så kommer alla 3 barnen vara bröstarvingar till x. Varför det skulle fundera annorlunda bara för att x var gift med y och z samtidigt förstår jag inte. Likaså förefaller det självklart att y's barn ärver y och z's barn ärver z.    

När det kommer till försörjningsskyldighet så kan jag se att det kan bli lite konstigt. Men den enklaste lösningen är att man behandlar varje giftemål separat. Dvs x och y har försörjningsplikt mot varandra och likaså har x och z, medan z och y inte har några skyldigheter mot varandra.

Ibland har jag en känsla av att saker ska göras så mycket mer komplicerade än vad de behöver vara. 

Sedan finns ju den "briljanta" åsikten att det skulle bli ont om kvinnor om en man fick gifta sig med fler än en. Med tanke på hur många singlar det finns i Sverige idag så tvivlar jag på det. Och skulle nu bristen bli påtaglig så går det ju precis lika bra för en kvinna att gifta sig med flera män. Rent ärligt så känner jag att man inte kan basera giftemålsrätt på ideologin "om han har två ska jag också få två och då blir det orättvist för då får du ingen". Det är ett argument som bättre hör hemma i sandlådan.

Vad finns det då för nackdelar med månggifte? Eftersom jag inte har någon erfarenhet av det hela så måste jag påpeka att alla dessa är logiska antagande.

Det första problemet skulle vara att en person gifte sig med flera personer utan att dessa hade vetskap om de andra. Detta kunde kanske undvikas genom att en fru/man är tvungen att ge samtycke innan man kan ta fler fruar/män.

En annan nackdel som jag kan tänka mig är att om en person har flera partners så kan dessa känna avundsjuka eller känna sig orättvist behandlade. Men för att vara ärlig så förekommer nog dessa känslor även i "vanliga" äktenskap. Man kan ju då välja att antingen arbeta med sin partner för att lösa det eller välja att lämna förhållandet. 

Nästa sak som kan läggas till nackdelar är att bara för att min man/fru förälskar sig i en ny person så kanske det inte alls klickar mellan mig och den nya. Här gäller det att ha en bra kommunikation och kunna kompromissa.

Vad finns det för fördelar med månggifte? Återigen är det bara spekulationer från min sida.

Det borde vara en fördel att ha en stor familj som kan agera skyddsnät. Om någon blir sjuk eller går bort så vet man att det finns andra vuxna som kan ta hand om barnen eller stötta en. Det är ju alltid bra att ha ett stort skyddsnät.

Vad jag lade märke till när jag såg programmet var att de olika fruarna "specialiserade"  sig på det det var bra på och tyckte var roligt. Det verkade som de kände att de kunde slappna av och inte bry sig så mycket om vad de "borde" göra som en fru och mamma. Någon var mer inriktad på sin karriär trygg i vetskapen om att en av de andra fruarna var hemma mamma och tog hand om barnen, en annan älskade att laga mat och  baka osv. Det kan ju vara en trygghet att slippa behöva vara alla roller.

Ja det finns många sidor kring månggifte och ytterligare en är det här med religion. Enligt vissa religioner är det fullt acceptabelt att ta mer än en fru (det brukar tyvärr vara fruar). Om vi i Sverige ska ha religions frihet så rimmar det illa att förbjuda en del av dessa religioner. Redan i dag gör vi undantag mot andra lagar som jag anser är "allvarligare" än giftemål. Till exempel så har Sikher rätt att bära en religiös kniv på sig trotts knivlagen på grund av sin religion. Vilket är helt rätt enligt mig. Så istället för att personer som vill gifta sig med fler än en person ska behöva åka utomlands för att gifta sig så skulle vi lika gärna kunna erbjuda dem samma möjlighet här och då kunna kontrollera det på ett annat sätt.

Till sist handlar det om ett livsstils val. När vuxna människor medvetet beslutar sig för hur de vill leva sitt liv så anser jag inte att de borde bli begränsade av lagar som inte bygger på logiska grunder. Att en familj ska behöva frukta att bli skilda åt bara för att de inte ser ut som "de borde" är fruktansvärt. Att barn ska vara rädda att berätta att de har fler än en mamma av rädsla för att deras pappa ska hamna i fängelse är något som inte hör hemma i 2000-talet. 

Så varför ska de gifta sig, varför inte nöja sig med att vara sambo? Därför att trotts de nya sambolagarna så är det ens stor skillnad både juridiskt och religiöst på att vara sambo och vara gift. Flera religioner tillåter inte en kvinna och man som inte är släkt att bo tillsammans om de inte är gifta. när det kommer till rättigheter och skyldigheter så är de starkare när man är gift. Till exempel så måste man intyga faderskapet för ett barn som är fött utanför äktenskap vilket kan innebära problem om modern går bort i och med förlossningen. Modern får även automatisk ensam vårdnad om barnet om man inte skriver på papper. Även när det kommer till arvsrätt så blir det krångligt då barnet i ett samboförhållande automatiskt ärver minst 50% av en förälder oavsett testamente. 

Så ja, jag tycker nog att månggifte i någon form borde vara lagligt. 

Vad tycker du? Har du andra åsikter eller iakttagelser så får du gärna dela med dig av dem.

1 kommentar:

  1. Jag ser faktiskt inte heller det stora problemet. Det är ju som du säger, man kan ju vara för homosexuellas rätt till äktenskap trots att man inte är homosexuell själv, och de flesta (alla?) argument jag faktiskt läst/hört i en debatt kring månggifte handlar just om moral. Det är inte moraliskt rätt därför att det tar bort det "fina" i äktenskapet eftersom det ska vara mellan två personer. Samma argument används mot homosexuella äktenskap, och jag undrar lite lätt när det kommer en lag som förhindrar att folk skiljer sig, för nog är det väl så att om man gifter sig och sen skiljer sig 6 månader senare så är det precis lika hemskt.

    Jag ser det som så att separata äktenskap är separata äktenskap, och sålänge alla är med på noterna så förstår jag inte vad problemet är. Jag tycker inte att man kan sitta och säga att "nej, alltså jag skulle själv inte vara intresserad av ett sånt förhållande, men jag tycker inte andra ska ha laglig rätt att vara det heller.", för det är moralpolitik. Med den logiken kan jag ju säga att "nä, jag tycker att fotboll är sjukt ointressant och kostar en massa pengar, så jag tycker det ska vara olagligt att spela det.", men DET är ju naturligtvis helt absurt, ellerhur?

    I slutändan så "drabbar" månggifte bara de som vill ha den formen av äktenskap, jag tycker det är lite fult att det finns lagar för att förhindra något som egentligen inte skadar någon överhuvudtaget.

    SvaraRadera