Bakgrund

måndag 19 november 2012

Västgöta broderi, mönster 4, 5 och 6

Jag tyckte det var dags för tre nya mönster. Nu ger vi oss in på lite mer komplicerade mönster. Jag får be om ursäkt för färgerna, min scanner vill inte scanna rött :). Så allt det rosa ska vara rött.

Mönster 4 - Stjärna




Den här stjärnan pryder verkligen sin plats. Bården av fyrkanten i mitten sys med stjälkstygn, lika så de fyra "spröten". Bladen består av två små stygn på vardera sidan av "spröten". Trekanterna sys med langett stygn (förklaring finns här nedan) och sedan fylls den inre fyrkanten med liten korsbotten (även det förklaras nedan).


 



Man syr inte med två olika färger men jag använde mig av det för att det skulle bli tydligare. Börja med att sticka upp nålen längst till vänster i nederkanten (där de röda stygnen börjar på bilden) stick sedan ner nålen ett steg åt höger och stick upp den i samma höjd som förra gången. Var noga med att lägga tråden under nålen. Fortsätt på samma sätt.




Liten Korsbotten




Detta är en fyllnads teknik som man kan variera, men vi börjar med den enkla varianten. Sy först en bård runt området du ska fylla (se mönstret vilken typ av stygn du ska använda). Sedan drar man långa stygn tvärs över området (de röda trådarna) åt ena hållet och sedan åt andra hållet så att det bildas ett rutmönster. Där efter syr man ett litet korsstygn där trådarna korsas. Antingen använder man samma färg som på de lång trådarna eller så använder man motsatta färgen, det är en smakfråga. Man kan välja att göra rutorna som på bilden eller så väljer man att lägga stygnen på diagonalen så att de blir diamantformade.





Mönster 5 - Kors bård




Denna bård är lite mer kompakt än den som jag tidigare har visat. De blå stygnen sys med stjälksöm och de röda sys med långa stygn som får korsa varandra. Enkel och snabbsydd.


Mönster 6 - Kedjefyllnad




Detta är ett fyllnadssätt som kan användas över antingen små områden som ett hörn på en duk eller över större områden. De blå stygnen är kedjestygn (se nedan) och de röda prickarna är knutar. Kantkedjan består av kedjestygn som år hälften så stora som de som är inuti.


Kedjestygn






Kedjestygn sys på nästan samma sätt som öglestygnen jag visade förra gången. Men i stället för att sticks ner nålen för att fästa öglan på slutet så fortsätter man med nästa stygn. På så sätt blir det en kedja av öglor.







Knutar


Knutar är precis så enkla som de låter. Man sticker upp nålen och sedan slår man en knut på tråden som ska ligga precis ovanpå tyget. Stick därefter ner nålen under knuten och vips så ligger det en knut ovanpå tyget. Var bara noga så att knuten verkligen hamnar nära tyget, annars får man en bit tråd som inte är spänd och som gör att arbetet inte ser bra ut.



Det var allt för idag. Hoppas ni har roligt med mönstren.

lördag 17 november 2012

Tarotläggning, Tidslinjen

På senaste tiden har jag börjat använda mig av en liten annorlunda tarotläggning. Den är lite annorlunda och i början kan den vara något knepig att få grepp om. Men när man väl har börjat arbeta med den är den väldigt givande och den är väldigt bra att öva upp intuitionsläsning. Med intuitionsläsning så menar jag när man läser korten så som man känner att de passar in snarare än vad den klassiska tolkningen är. För mig så var det lättare att börja med den klassiksa tolkningen och sedan ju mer bekväm jag blev med korten ju lättare var det att läsa korten intuitivt.

Så denna tarotläggning är i grunden väldigt enkel, man lägger upp åtta kort på en rad. Man läser korten från vänster till höger som en historia kan man säga. Man länkar alltså samman korten till en tidslinje. Korten har ingen specifik betydelse som i en traditionell stjärna utan man läser dem så som de tycks höra ihop. Så med andra ord kan de två första visa dåtid, de tre efter det nutid och de andra framtid. Eller så visar det första nu tid och de andra framtid. Men precis som tiden så kan man inte hoppa fram och tillbaka. Om kort 1 är då tid och kort 2 är nutid så kan kort 3 inte vara dåtid utan måste röra nutid eller framtid.

Den är som sagt lite knepig att fundera ut i början och man kan lätt känna sig osäker på hur man ska börja och när de olika tiderna avlöser varandra. Men om man övar så kommer man upptäcka att det blir lättare och till slut så blir det nästan självklart. Man ser verkligen en tydlig rörelse genom korten.

Som sagt så är detta ett utmärkt sätt att öva upp intuitionsläsning på. När man väl börjar känna sig säker så faller korten på plats som puzzelbitar och kortens betydelser blir väldigt påtagliga eftersom man får ett sammanhang till dem. Så jag kan verkligen rekommendera läggningen till alla som vill prova något nytt.

tisdag 13 november 2012

Kärlek

För det mesta så brukar jag hålla mina inlägg lite sådär semi personliga, jag är inte en enormt öppen person och för det mesta stannar mina tankar i mitt huvud. Men nu känner jag att jag behöver skriva av mig så jag gör ett undantag och låter detta bli ett väldigt personligt inlägg.

Jag är singel och har varit det ett tag. Jag har inte så stora problem med att vara ensam, jag trivs med att vara för mig själv. Men på senaste tiden har jag börjat känna att det är dags att ta tag i den här biten av mitt liv, att jag är redo att hitta någon. Men när jag försöker så stöter jag på problem, problem som ligger hos mig och inte hos någon annan.

För det första så har jag problem med att släppa taget om en kille. Jag vet att det är dumt och att man måste släppa taget men varje gång jag tror att jag har lyckats så upptäcker jag att jag är tillbaka där jag började igen. En del av problemet är kanske att allt kändes så rätt med honom från början, det fanns liksom ingen tvekan eller tvivel. Men sedan så fastnade vi på något sätt. I nästan 5 år stod vi och stampade på samma ställe i förhållandet. Jag vet inte varför men mycket hade nog att göra med att vi inte tog tag i det, båda ville mer men ingen tog steget. Till slut så gick det så långt att jag inte såg någon annan utväg än att bryta. Ångrar jag det? Ibland, men jag tror det hade gått så långt att vi var fast i våra roller och i hur det var. Jag kände att jag inte var en bra flickvän och att jag inte fick vad jag önskade. Idag hade jag nog tagit tag i det tidigare. Men det är lätt att vara efterklok.

Sedan dess har vi haft en slags vänskap som ibland innebär att vi inte hörs på kanske ett år och ibland så träffas vi en gång i veckan. Ibland har jag funderat på att vi kanske borde försöka igen för attraktionen finns fortfarande där, den där känslan i maggropen. Men så inser jag att vi fortfarande beter oss på samma sätt som förut. Vi existerar i ett konstant vänskapsförhållande utan att egentligen prata om det som finns där, status quo så att säga. Så frågan är om vi någonsin kommer att kunna kommunicera med varandra. Med andra ord så känns det dömt att misslyckas från början.

Men då är problemet att jag jämför andra killar med honom. Eller inte med honom som person utan snarare känslan jag hade med honom. Den här känslan av att vara säker redan från början, suget i magen. Vilket gör att jag avfärdar en hel del bra, trevliga killar eftersom jag inte får den där känslan. Vilket är dumt, det är idiotiskt. Jag vet det efteråt. Men samtidigt vet jag inte hur jag ska "nöja" mig med mindre.

Andra problemet jag har är att min religion är en stor del av min vardag. Helst skulle jag vilja hitta någon med liknande tro. Men jag kan för mitt liv inte fundera ut hur. Det är väldigt ont om dejtingsajter för nyhedningar :). Visst, det är inte nödvändigt att dela samma religion, men jag vill åtminstonde ha någon som respekterar den och som delar de grundläggande värderingarna. Jag behöver en pojkvän som tycker att det är okej att jag har ett altare stående i sovrummet, att jag firar de åtta högtiderna, att magin finns i min vardag och att jag helt enkelt inte är som alla andra. "Problemet" med nyhednisk religion, i alla fall så som jag praktiserar den, är att den verkligen märks i vardagen. Det är inte något man ägnar sig åt två timmar på söndagen eller fyra gånger per år.

Så var hittar man någon som är öppen för det? Hur har ni andra gjort?

Sist men inte minst så har jag problem med att lita på folk. Eller snarare så är jag misstänksamt inställd i början och när jag väl kommer över det så litar jag helt och fullt på personen. Men ju äldre jag blir och ju mer jag har varit med om desto svårare verkar det vara att ta sig förbi den där första muren av misstänksamhet. Det hela blir inte bättre av att jag inte är en social person och jag tycker inte det är höjden av lycka att träffa nya personer, snarare tvärt om. Så det blir en konstant kamp med mig själv om att försöka vara mer social, att utsätta sig för situationer där man inte är bekväm eller känner sig hemma.

Ibland önskar jag att det hela kunde vara lite enklare. Jag önskar att jag inte tvivlade hela tiden. Jag önskade att jag kunde släppa taget om allt det gamla för jag vill verkligen kunna bygga upp något nytt. Ibland funderar jag på om det helt enkelt inte vore bäst att acceptera att det kanske inte är meningen att jag ska hitta någon. Kanske har jag redan hittat kärleken men det fungerade helt enkelt inte i detta livet.

Hur gör ni andra där ute? Har ni några bra råd, jag är öppen för det mesta :)

söndag 11 november 2012

Få bort spöken/andar/oönskad energi

Jag har fått frågan hur man tar bort spöken/andar från en bostad. Först och främst vill jag säga att jag inte tror på spöken som kvarvarande andar av döda människor. Jag tror på reinkarnation så jag tror inte att andarna av de döda blir kvar här, de återvinns så att säga. Däremot tror jag att man kan lämna efter sig spår av energi, som ett slags eko. Så vad är skillnaden? Precis som med ett rösteko så tror jag att den energi vi lämnar kvar är en ögonblicks bild, ingen tänkande varelse. med andra ord så kan man inte föra en konversation med ett eko och enligt mig inte med andar. Däremot tror jag att en avliden persons ande kan stanna kvar ett kort tag och då uppfattas som ett "spöke". Men jag tror inte att en sådan ande kan stanna kvar i år eller ens månader.

Men det var inte det vi skulle prata om... Jag använder mig av en ganska rättfram och enkel metod för att rensa bostaden. Det fungerar på att rensa ut alla sorters oönskade energier. Man behöver:

Rosengeranium eterisk olja
Salt
Ett par ris korn
Ett vitt ljus
En fyrkantig bit guld tyg
En kvast

Det här fungerar bäst när månen är i tilltagande, på en söndag. Börja precis innan klockan tolv på dagen så att du är färdig efter tolv. Det fungerar både på bara ett rum men även på ett helt hus eller lägenhet. Det är väldigt bra att utföra den här ritualen innan man flyttar in i nytt hus eller lägenhet så att man tar bort alla gamla energier.

Om man arbetar i ett flervåningshus börjar man överst och arbetar sig från höger till vänster och neråt. Är man i ett enplanshus eller lägnhet börjar man i rummet till höger om ingången och arbetar sig motsols runt. Ska man bara rensa ett rum så börjar man där ;)

Börja med att plock i ordning och plocka bort onödiga föremål och ha golvet så fritt som möjligt. Börja med att sopa golvet i en cirkelrörelse, motsols, visualisera hur du sopar bort all oönskad energi. När allt skräp/damm är ihop samlat så tar man ut det och sprider det för vinden eller bränner upp det.

Ta sedan saltet och strö lite i varje hörn, i kanten av alla fönster och dörrar och säg:
Jag ber att alla oönskade energier försvinner från detta utrymme och gör detta rum till en trygg plats, låt det så bli och låt det ingen skada.

Visualisera hur rummet fylls av ljus och positiv energi. gör detta i alla rummen du vill rena.

Ta sedan ljuset och tänd det. Ta ljuset i ena handen och oljan i andra. Ställ ljuset i mitten av rummet och stryk sedan lite olja på fönster och dörrkarmar och säg:
Välsigna detta hem och låt de hjärtan som vistas här fyllas med kärlek, låt det så bli och låt det ingen skada.

Gör detta i alla rum, fortarande börjar man uppifrån till höger och rör sig nedåt, motsols.

Gå sedan till det rummet som du upplever som husets center. Ofta är det köket eller ett vardagsrum (ska du bara rena ett rum så väljer man det rummet). Sätt ljuset mitt i rummet och sätt dig själv framför det och meditera över hur positiv energi fyller huset/rummet och hur all oönskad energi försvinner. När ljuset har blivit en liten stump så släck det. Olja in det med oljan i rörelser från dig och lägg det på tygbiten. Strö över riskornen och vira in ljuset och riset i tyget. Placera knytet så nära dörren som möjligt och säg:
Välsigna alla de som passerar genom denna dörr, låt det så bli och låt det ingen skada.

Nu är rummet/huset/lägenheten ren och man kommer till den viktigaste delen. Det är bättre att förebygga än att bota. Så när du vet att du har renat så gäller det att se till att hålla det rent. Dels kan man använda sig av föremål som motar bort oönskade energier, dels kan man se till att regelbundet rensa och rengöra genom att stänka runt saltvatten eller bränna salvia.

Om någon undrar varför jag använder oönskade energier i stället för negativa energier så är det så att även positiva energier kan vara oönskade. Speciellt om man regelbundet utför magi så kan man samla på sig lite "rest energier" som kan påverka annan magi som man vill göra. Man kan säga så här, de flesta katter är gulliga och gosiga men det innebär inte att jag skulle vilja ha hela huset fullt av dem. De skulle irritera varandra, mig och min katt så alla katter som kommer in i mitt hus som inte är Teddy åker ut igen. Samma sak med energier, jag behåller bara de energier som jag vill ha och som jag har valt att föra med mig in. Alla övriga energier städas bort :)

Hoppas den här ritualen kan komma till nytta, jag måste säga att den är väldigt effektiv och bra.

lördag 10 november 2012

Sky Lantern

Jag hoppas att alla hade en trevlig Samhain. Jag hade en väldigt magisk och trevlig kväll. I stället för att göra min traditionella meditationslabyrint så valde jag att göra en vanlig cirkel. Till stor del för att det nya äppelträdet som jag har planterat hamnade så att meditationslabyrinten skulle bli väldigt liten. Istället så valde jag att som sagt en vanlig cirkel, men jag använde mig av värmeljus för att markera den. Jag måste säga att det var otroligt mäktigt att sitta omgiven av eld under en stjärnklar himmel. Enda nackdelen var att den stjärnklara himlen innebar nära minusgrader och mina fingrar blev lite kalla och klumpiga. Inte optimalt när man ska göra lite fingerfärdig magi. Men som tur är så är kroppsvärme väldigt effektivt för att värma kalla fingrar.

En del av min ceremoni var att släppa upp en sky lantern med namnen på alla de vänner och familj som jag har förlorat. Det är en av de vackraste och mest känslomässigt laddade sätten att hedra deras minnen. För er som inte är så bekanta med sky lanterns så är det en lykta av rispapper med en bränslecell som man tänder. Den varma luften gör att lyktan stiger och flyger iväg (samma princip som för luftballonger) och det tunna rispappret gör att den lyser. Det märket som jag köpte var helt nedbrytbart så att det inte kommer att ligga metall eller plastbitar och skräpa i naturen.

Att stå i en eldcirkel och släppa upp en lykta som bär namnen på de man har förlorat mot en stjärnklar himmel var något som verkligen kändes i hjärtat. Ibland under en ceremoni så upplever man ett ögonblick då man uppfylls av stunden, när man blir medveten om sin omgivning och sina handlingar och allt smälter samman och man känner samhörigheten i allt. När jag stod och tittade på lyktan som svävade upp så upplevde jag ett sådant ögonblick. Det är verkligen en tradition som jag kan rekommendera. Jag tog inga bilder när jag släppte upp min lyckta. Men jag hittade en trevlig liten film som visar en sky lantern: