Bakgrund

måndag 30 juli 2012

Mycket hänt på lite tid

Ja det har varit ett par hektiska dagar och framför allt helgen har bjudit på massor med skörd och syltkokning. Men det tänkte jag skulle få ett eget inlägg, kanske i morgon.

Men jag har en annan rolig nyhet. Efter mycket väntande så har jag äntligen fått ändan ur och beställt hem The Guilded Tarot leken. Jag valde att beställa kittet Easy Tarot där man fick både leken och en bok om att lära sig tarot av Josephine Ellershaw. Eftersom jag aldrig arbetat med en "klassisk" tarotlek förut tyckte jag det var bra att få lite mer kött på benen. Jag fick hem det idag.

Jag har inte hunnit sätta mig in i varken leken eller boken. Men jag har hunnit bläddra igenom båda och jag måste säga att jag ÄLSKAR verkligen leken. Den känns verkligen så bra som jag alltid har hoppats att den skulle göra. Jag har minsann tittat på den länge. Bilderna är verkligen underbara och även vid en snabb titt så känner jag igen symboler och meningar i korten som känns logiska för mig. Jag älskar verkligen att han har valt att arbeta mycket med zodiakens tecken och femhörningen. Symboler som har stor innebörd för mig personligen och som får korten att verkligen tala till mig.

Det blir nog så att jag får införskaffa Legacy of the Divine Tarot så småningom. Men först ska jag riktigt gotta mig i min nya lek och en ny spännande bok.

På tal om böcker så har jag läst ut The Secret History of the World. Jag lovar att återkomma med en recension när jag väl har fått samla mina tankar om den. Ännu en sak att lägga till "att göra listan".

Det blev ett kort inlägg i kväll men jag är trött, det är måndag och jag ska nog krypa ner i sängen. Jag hoppas ni får en underbar dag i morgon.

måndag 23 juli 2012

Två recept

Ja som lovat, om än något sent, så kommer här recept dels på min gröna potatissallad och dels på lemon meringue pie.

Grön potatissallad




6-800g kokt färskpotatis
2 st ägggulor
2 tsk dijon senap
1 tsk kapris
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl rappsolja
1 dl vatten
1 knippe gräslök
1 knippe persilja
1 knippe dill

-Blanda äggulorna, senapen, kapris och vinäger i en mixer eller med stavmixer till en slät blandning.
-Tillsätt oljan försiktigt medan du blandar (som man gör med majonäs).
-Tillsätt vatten och de hackade örterna. Smaka av med salt och peppar.
-Häll dressingen över potatisen och låt stå över natten.

Lemon meringue pie



Pajskal


120g smör
3dl mjöl
3/4 msk salt
3-6 msk vatten


Citronfyllning


2,5 dl socker
2 msk mjöl
3 msk majsstärkelse (funkar även med potatismjöl i akutfall)
1/4 tsk salt
3,5 dl vatten
2 st citroner, saft och skal
2 msk smör
4 st äggulor

Maräng


4 äggvitor
6 msk socker

Ugn: 175 grader

- Börja med att smula ner smöret i mjölet till pajskalet.
-Tillsätt vatten så att degen blir smidig.
-Låt degen vila i kylskåp i ca 30 min.
-Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga degen och snygga till den.
-Grädda degen i mitten av ugnen i ca 15 min eller tills den är gyllenbrun. Låt den svalna.

-Häll socker, mjöl, majsstärkelse, salt, vatten, juice och rivet skal av citron i en kastrull och koka upp.
-Tag av värmen och rör ner smöret.
-Vispa äggulorna i en skål.
-Tillsätt ca 3 msk av citron lagen i äggulorna under omrörning.
-Vispa ner äggulorn i resten av citronlagen.
-Låt blandningen koka upp och småsjuda under omrörning tills den tjocknar.
-Häll citronkrämen i pajskalet.

-Vispa äggvitorna tills det blir ett skumm.
-Tillsätt socker och fortsätt vispa tills det blir hårda toppar i äggvitan.
-Spritsa eller klicka ut marängen ovanpå citronkrämen.
-Grädda i ca 10 min i ugnen, tills marängen har blivit gyllenbrun.

Tips är att citronkrämen är vansinnigt god att använda till andra bakverk. Tex göra "hallongrottor" men ersätta hallonsylten med citronkräm. Funkar även att klicka på vaniljglass och strö över krossade digestive kex.

lördag 21 juli 2012

Gratis lyxmat och hälsokost blandat med meditation.

Kanske en underlig rubrik, men dagen har faktiskt innehållet allt det. Efter ett besök hos kusinen stannade jag till i skogen, och är det något som är en lisa för själen så är det skogspromenader. Jag vet att jag har pratat om det tidigare men det tåls att sägas ett par gånger till. Det är en trevlig kombination av frisk luft, motion, möjlighet att hitta diverse olika läckerheter och meditationstid.

Under min vandring idag hittade jag både blåbär och kantareller så kvällen kommer att bjuda på kantarellsmörgås med blåbär och mjölk till efterrätt. Det är två av de godaste sakerna man kan äta och de är nästan helt gratis. Det krävs inga stora summor pengar för att sätta guldkant på vardagen. Dessutom känner jag mig alltid extra nära naturen när man äter mat som man skördat/plockat själv.



Förutom att hitta saker att smörja kråset med så gick jag och njöt av att vara i skogen, det är som att meditera när man går där. Först tycker man det är så tyst, men när alla andra ljud försvinner så börjar man istället höra naturen egna ljud. Det blåser i trädkronorna, det knäpper i träden och frasar i gräset. Fåglar sjunger, stenen knastrar under fötterna och någonstans lite längre fram rör sig någon annan genom skogen, kanske ett djur. Man är ensam med sina tankar och all känsla för tid försvinner, det är helt underbart. När man sedan kommer in i "svampletarstämning" så kan timmar bara försvinna och passar man sig inte så upptäcker man plötsligt att man är någonstans man inte alls känner igen. Det händer ibland när man går från ena svamp klungan till andra utan att tänka sig för.

Ett bra knep om man är orolig för att tappa bort sig är att hänga upp något färgstarkt i ett träd i närheten av "startpunkten". Det kan vara en tröja, plastpåse eller liknande. Bara den har en skarp färg som inte förekommer naturligt i landskapet. Tappar man då bort sig lite så kan man spana efter färgklicken, det fungerar ju naturligtvis bäst i inte allt för tät skog. Vi har en knallblå bil som ser ut som ett litet lysande blåbär, så ingen tröja behövs.

Men står man nu där mitt i skogen och inser att man inte ser sin upphängda färgklick så är det ingen ide att få panik, inte ens om man har glömt smartphonen med gps hemma. Titta dig omkring, lägg på minnet ungefär hur platsen du står på ser ut och försök komma ihåg från vilket håll du kom ifrån. När du tror du vet var du kom ifrån, ta ut ett riktmärke i den riktningen, ett roligt format trä, en sten eller liknande och gå mot den. När du är framme vid riktmärket, titta dig omkring och se om du hittar din utgångspunkt. Om inte så fortsätt att välja ut ett nytt riktmärke och gå dit. Fortsätt på det sättet tills du känner igen dig. Genom att gå mot ett mål så undviker man att irra omkring och gå i cirklar. Är man säker på vilket håll man kom ifrån så håller man en rak linje i den riktningen. Är man osäker så kan man gå i ett sicksack mönster.

Men nog om skogen. Jag har lovat att jag skulle lägga ut recept på pajen och potatissalladen jag pratade om i förra inlägget och jag lovar att jag ska göra det. Det blir i nästa inlägg, jag ska bara orka resa på mig och hämta dem. Men jag lovar att de kommer att finnas här innan helgen är slut :).

torsdag 19 juli 2012

Smultron och lemon meringue pie

Vad tiden går fort. Ibland så verkar den bara rinna mellan fingrarna på en. Jag tycker att det var förra veckan jag började mitt nya jobb men jag har redan varit där i en och en halv månad lite drygt. För att inte tala om vad som händer ute i trädgården. Ärtorna blommar och skidor börjar bli matade, rödbetorna och kålen växer som ogräs och de första broccolibuketterna börjar titta fram.

Jag trivs med att arbeta eftermiddagar men tyvärr innebär det att jag inte alls hänger med i trädgården har jag märkt. Men jag tror snarare att det handlar om att lägga sig till med nya vanor. Men det är ju alltid svårare än det låter. Jag är en människa som älskar rutiner, eller kanske mer bestämt som älskar mina egna rutiner.  Men det är inte att säga att nya rutiner inte kan medföra något gott. Eftersom det är ca 3-4 km till bussen från mig innebär det att jag två gånger om dagen, fem dagar i veckan faktiskt måste röra på mig. Inte helt fel ska jag säga. Massor med frisk luft och som en trevlig bonus har jag upptäckt små hemligheter. Precis i en krök på vägen en bit in i skogen finns ett enormt snår med hallon, jag har redan varit där och plockat en hel del här om kvällen så att jag fick mig lite hallon och mjölk till kvällsmat. Inte långt ifrån hallonsnåret finns även massor av smultron. Jag har plockat strån på strån med smultron i omgångar.

Men som sagt, det är även skördetider i trädgården. Härom dagen kunde jag skörda alla ingredienser som krävs för min gröna potatissallad. Visst ser det gott ut?



 

För att avrunda middagen så gjorde jag en lemon meringue pie, riktigt, riktigt gott om jag får säga det själv.



 

Men jag har faktiskt gjort mer än att ätit god mat och jobbat. Jag läser just nu en riktigt intressant bok "The Secret History of the World" av Jonathan Black. Det är inget man läser igenom på en kväll, riktigt djupa filosofiska tankar som kan ta ett tag att bearbeta. Boken syftar till att få läsaren att i alla fall tillfälligt ändra sin världssyn från "först kom materia och sedan utvecklades tanken" till att tänka "först fanns tanken och sedan skapades materian för att tanken skulle ha någon stans att vara". Det är väldigt intressant att försöka ändra tankesätt och världssyn. Jag har inte läst klart den men jag rekommenderar den verkligen om man vill ge sin hjärna lite gymnastik.

Med det tror jag att ni lämnar er för ikväll. Jag hoppas ni har en bra dag i morgon och att ni har njutit av fullmånen i kväll.