Bakgrund

torsdag 25 augusti 2011

Hösten knackar snart på dörren



Ja sommaren börja lida mot sitt slut. Trotts att måndagen var riktigt varm och solig så känns det nu att hösten står och väntar på sin tur. Dagarna är kortare och den där dygns värmen som gör att man kan ha öppet fönstren hur vädret än är på sommaren börjar försvinna. I morse frös jag lite när jag svängde benen ur sängen.

Men dagen har varit varm även om solen har varit frånvarande. Men jag har sysslat med förberedelser inför hösten i trädgården. Jag har tagit upp all min lök, den hänger nu på tork.  Även morötterna åkte upp och lades in för förvaring. Dessutom har jag börjat gräva i landen. Jorden behöver luftas och alla små eländiga ogräsrötter som man inte får bort när det finns massor med grönsaker i landen ska rensas bort. Min mamma säger alltid att ogräsrensning börjar redan på hösten. Det ogräs som tas bort redan på hösten slipper man plocka bort på sommaren. Det stämmer ju bra så jag plockade så gott jag kunde. Nu är tre av sex land grävda och klara för vinter vilan. Nu är det bara palsternackor som fortfarande är kvar i jorden. Ja om man inte räknar bären och gurkorna och pumporna då. Nästa steg är att gräva färdig de tre andra landen och flytta jordgubbarna så de hinner ta sig innan vintern kommer.

Jag ser på träden att rönnbären börjar bli riktigt röda. Det är dags att gå grannskapet runt och plocka mina kassar fulla. Jag gör inte gelé eller något liknande. Jag fryser in rönnbären och lägger sedan ut dem till fåglarna i vinter. Det brukar vara kalasmat. När jag stod och betraktade rönbärsklasarna så slängde jag ett öga mot björken som står bredvid rönnen. Och där ser jag att det börjar skifta så smått i gult.

Jag känner att det ska bli riktigt skönt med höst. Min kropp längtar efter den på ett påtagligt sätt. Jag längtar efter ruskiga dagar med regn ute och en brasa, lite ljus och en bra bok där inne. Jag längtar efter den söta, mustiga doften av höst och jord, efter de stålande färgerna och efter vackra höstdagar med långa promenader.

onsdag 24 augusti 2011

Saknad

Idag tog mamma och jag en tur till Lidköping, min gamla hemstad där jag är uppväxt. en sådan tripp gör en alltid lite nostalgisk och varje gathörn verkar vara förknippat med minnen. Jag var till exempel inne i den bokaffären i vilken jag köpte min första bok om wicca. Bara det är nog med sentimentalitet för att få en tårögd. Dessutom gick vi på Garströms kondis där jag och min farmor alltid fikade förut och där min första riktiga pojkvän gjorde slut med mig.

Ett annat måste när vi åker till de trakterna är ett stopp vid gamla stadens kyrkogård för att hälsa på min farmor och farfar och min farmors släkt och sedan en åktur ut till Gillstad och kyrkogården där för att titta till min pappa och morbror. Vi brukar vänta med den delen av resan till sist eftersom, inte så oväntat, både min mamma och jag drabbas av viss melankoli efteråt. Under vägen hem tänkte jag på alla olika sorters saknad det finns.

Det finns den lite mer lättvindiga, jag saknar mina gamla ingångna mysbyxor som till sist sprack i alla sömmar, saknaden. Den som vi faktiskt tycker är ganska jobbig men som i själva verket snart glöms bort och ersätts av ett lyckligt minne (tänk va goa mina gamla mysbyxor var).

Sedan finns det den djupare, tyngre sorgen vi känner för de vi älskar, eller har älskat. Jag känner fortfarande en stor saknad ibland efter min gamla hund Ida. Saknaden blir inte mindre för att den vi älskar inte är en människa. Men även saknaden över de vi älskat kommer i olika skepnader.

Gillstad kyrka är en gammal kyrka, 1100-tal. Den ligger på en liten kulle som ryktas ha haft andra, mer hedniska, anknytningar innan kyrkan kom dit. Kyrkogården som omger kyrkan är liten. Det löper en gammal stenmur runt omkring den och den kantas av träd. Mitt på kyrkogården breder en ek ut sig över gravarna. Jag har alltid älskat den där eken, redan som barn. Den ser ut att vara lika gammal som kyrkan och vad som än händer på kyrkogården så står den där orubblig och stark. På en liten kulle precis vid kyrkan finns en liten häck och vid den ligger en rad med gravstenar. Mitt på raden ligger två bästa vänner sida vid sida med en utsikt över ängarna och skogarna. Det är min pappa och min morbror.

När jag stod och tittade på gravarna idag så insåg jag hur olika min saknad efter de båda männen är. Jag saknar min pappa på ett sätt som enklast kan beskrivas som jag saknar att ha en pappa. Han gick bort när jag var 2 år och jag har inga direkta minnen av honom, jag fick aldrig lära känna personen han var och har därför svårt att sakna honom som person. Men jag saknar en pappa, alla andra har ju pappor. Det är klart att även jag har en pappa, men det har alltid varit mer av ett begrepp än en person. Jag har haft en otrolig mamma och ibland när jag ser vilka förhållande mina vänner har med sina pappor kan jag känna att jag i alla fall inte behöver gå igenom det. Jag har aldrig behövt lyssna på två föräldrar som bråkar, jag har aldrig behövt gå igenom en skilsmässa eller något annat som sliter itu min familj. Men jag har heller inget minne av att sitta i min pappas knä, att få rida på min pappas axlar eller att kunna gå till pappa när jag har bråkat med mamma. Mina minnen av min pappa består av kort, filmer och berättelser jag har hört från andra. Så jag saknar att ha en pappa.

Min morbror saknar jag på ett mer påtagligt sätt. Jag var 7 när han gick bort och jag minns honom på ett annat sätt. Han var min pappa rent känslomässigt. Han fick ta den rollen och han gjorde det mer än gärna. Det var han som byggde en koja åt mig och tog med mig ut på de små grus vägarna och körde rally. Jag kände mig alltid älskad när jag var hos honom och han och jag gjorde saker som jag aldrig gjorde med någon annan. Han hade en schäfer som hette Nicco och som jag avgudade. Den stackars hunden fick utstå att både bli kramad och pussad och klappad. Han var som min morbror, snäll och kärleksfull. Jag saknar både min morbror och Nicco. Men det är saknaden av en person inte av en roll.

Min farfar dog långt innan jag föddes, 11 år innan tror jag. Han är bara ett lite luddigt begrepp för mig. Man saknar inte en farfar på samma sätt som man saknar en pappa. Men jag saknar min farmor. Det var en dam med personlig integritet och tillräckligt med krut för att spränga en mindre stad. De flesta kvinnor i min farmors familj var av den kalibern. Ingen av dem levde ett enkelt liv men ingen av dem gav upp eller satte sig i ett hörn och grät. Min farmors krut kom med modersmjölken. Det jag minns mest av min farmor är hennes städrockar, mörka saker i polyester.  Hon hade alltid en sådan på sig och röda innetofflor. När jag hälsade på så låg det alltid en liten present och väntade på sykorgen bakom köksdörren, men väluppfostrad som jag var så gick jag aldrig och tittade för än hon gav mig lov. Ibland låg där ett ritblock, en liten docka eller en liten bil. Ibland en liten godispåse eller en flaska med dricka som jag fick lov att dricka direkt ur flaskan (efter att farmor hade kontrollerat att flaskmynningen var hel, detta var 33 cl glasflaskor, eftersom en väninnas väninnas dotterdotter hade skurit sig i läppen på en flaska som var sönder) vilket alltid fick mig att känna mig vuxen. Man kunde tro att min farmor var en snobb, ibland betedde hon sig så. Men hon tog egentligen livet med ro, det var väldigt lite som chockerade henne. Inte ens när jag var inne i min svärperiod när jag var fem år och använde satan och djävlar i var och varannan mening så tappade hon fattningen. Mellan det att hon var 85 och 89 år så lyckades hon bryta höften tre gånger och få TBC en gång. Hon överlevde allt och ville inte höra talas om att flytta ifrån sin lägenhet. Hon hade hemtjänst och en personlig kontaktman som hette Eva som farmor nästan såg som en del i familjen. Farmor gick bort när jag var 12 år. Jag saknar att jag aldrig fick möjlighet att lära känna henne så som två vuxna lär känna varandra. Så här efteråt har jag fått veta så mycket om henne som jag hade velat få fråga henne om. Jag hade önskat att jag hade fått tillfället att göra det. Jag saknar min farmor i polyester städrockarna och jag saknar personen som fanns bakom dem.

Sist men inte minns så önskar jag att jag hade fått lära känna min farmors mor. Ännu en av kvinnorna i den familjen som levde ett hårt liv men som klarade sig igenom allt med huvudet högt. Jag hade velat lära känna henne för hon måste ha varit en speciell människa. Jag har ärvt hennes gungstol och på väggen mitt emot gungstolen hänger ett fotografi på henne när hon firar 80 år. Hon sitter i sin älskade gungstol omgiven av ett hav av blommor. Jag saknar att det är ännu en puzzelbit som fattas i bilden av min familj och dess historia. Det finns ingen som kan berätta om henne för mig. Inte min farmor, inte min pappa och de få saker min mamma vet lämnar mer smak. De få sakerna om hennes liv jag har lyckats puzzla ihop kommer från henne och hennes barns dödsannonser och minnes runor. Tack och lov att farmor var noga med att spara allt sådant.

Nu sitter jag här och inser att det är ett ganska deprimerande inlägg. Men jag får bjuda på en lite mörkare sida av mig själv idag. Jag inser också att jag blir tvungen att skriva ett mer ingående inlägg om min farmor och hennes familj, och att jag måste börja lägga lite ansträngning på att ta reda om mer om dem. JAg hoppas jag inte har gjort någon allt för deprimerad.

måndag 22 augusti 2011

Favorit kort

När man arbetar med sin tarot lek så får man en relation till alla korten, eller åtminstone så får jag det. Vissa av bilderna kan jag titta på i en evighet, andra tänker jag "åh nej" när jag får se dem. Ofta handlar det mindre om vad de står för än om bilden i sig själv. Så i det här inlägget tänkte jag visa er mina tre favorit kort ur Osho Zen leken och berätta lite om varför jag gillar dem.

Den första är 7 i mynt:



Tålamods kortet består av gravid kvinna, omgiven av växter i regnbågens färger och med månens faser över sig. Jag älskar verkligen det här kortet. För det första så ger verkligen bilden intryck av vad kortet står för: tålamod. kvinnan är så lugn och verkar nöjd att sitta där bland blommorna och vänta på det som kommer. Traditionellt sett står kortet för att man är på väg att förlora tålamodet, glaset har nästan runnit över. Detta kan man se i det här kortet i att kvinnan verkan vara höggravid, det är snart dags, snart är väntan över. För det andra finns det ett lugn över kortet som tilltalar mig. Kanske beror det på min relation till Gudinnan, men jag älskar verkligen det här kortet.

Det andra kortet är 8 i mynt:



Vara vanlig heter kortet och det är just därför jag gillar kortet. kvinnan på kortet är jag (det ser ju alla ;) ). Detta är en bild av hur jag önskar min vardag såg ut, strövandes i min trädgård med en korg med blommor, frukt och grönsaker. När jag befinner mig i den situationen som kortet visar så upplever jag äkta sinnesfrid och förnöjdhet och det är väl det de flesta av oss längtar efter att få i vardagen. I vinter kommer jag plocka fram det här kortet och känna friden.

Det tredje kortet är 2 i bägare:



Vänskaplighet. Kortet står för vänskap, relationer och kärlek och det är en av de bättre symbolerna för ett förhållande som jag har sett. Trädens kronor flätas samman samtidigt som de står på var sin stam. För mig symboliserar det att även i ett förhållande så är det viktigt att man inte glömmer sig själv som en individ. Hur tätt sämanflätade vi än blir så måste vi ha en egen grund att stå på för att förhållandet ska vara stabilt och långvarigt.

Det var lite om mina favorit kort. Någon dag ska jag dela med mig av de tre kort som ligger i andra ändan av skalan. Under tiden skulle jag bli glad om alla ni andra visade mig era favorit kort. Ni får naturligtvis välja vilka lekar ni vill. Förklara gärna varför ni gillar kortet.

söndag 21 augusti 2011

Goddag herr slända

Idag strålade solen från en blå himmel. glad i hågen hängde jag tvätten på tork ute på vindan. Det finns inget bättre än doften av tvätt som fått torka ute. Sedan blev det lite trädgårdspyssel och en och annan fikapaus. Så mitt i allt detta så fick jag en chans att säga hej till herr Slända, eller var det kanske fru? Han satt där så vackert på mina arbetsbyxor som hängde ute på vädring. Jag beundrade den en lång stund innan jag kom på att jag borde försöka föreviga denna vackra stund. Så jag försökte springa in efter kameran, halvt om halvt förväntade jag mig att den skulle vara borta när jag kom tillbaka. Men när jag väl kom gående med kameran i högsta hugg så satt den så snällt kvar och lät sig bli fotograferad. Så jag avslutar mitt inlägg för dagen med två vackra bilder av Herr Slända.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

lördag 20 augusti 2011

Kärleken

Det har dykt upp en hel del intresse för mitt kärleksliv på sistone. Fråga mig inte varför för det är inget direkt att hurra för just för tillfället. Men det fick mig i alla fall att fundera över det här med kärlek.

När man berättar för någon att man pysslar med örter och magi som inte är insatt i ämnet så får man ofta frågan om man gör kärleksdrycker. Kanske för att det är ett område av människors liv där vi ofta inte har någon kontroll. I alla fall känns det så. Vi är utlämnade åt våra hormoner och vår genetiska programmering. Visst är det lite skrämmande.

Jag brukar svara med att jag aldrig brygger kärleksdrycker men om de behöver höja potensen så är det bara att fråga ;) . Så varför brygger jag inte kärleksdrycker? Är det för att kärleken inte är viktig nog? Eller för att karma ska bita mig i rumpe stumpen? Eller kanske för att jag inte vet hur? Svaret är nej, nej och nja.

Eftersom jag aldrig har försökt göra en så kan jag inte direkt säga att jag vet hur man gör en. Men kärleksdrycker är lätta att få tag recept på. Jag tycker inte att kärlek är oviktig, snarare tvärt om så är det en av de viktigaste delarna av våra liv. Och inte bara den kärleken vi får av en partner utan kärleken mellan föräldrar och barn, mellan vänner och till och med mellan djur och människa. Kort sagt så är det kärlek som sätter krydda på livet.

Då har vi det här med karma, eller snarare trefaldighetslagen. I "The wiccan rede" (en samling regler, eller förmaningar av moralisk natur som de flesta wiccaner följer) står det:
Mind the Threefold Law ye should, three times bad an' three times good.

Vissa tar detta ordagrant, det du gör kommer tillbaka till dig tre gånger. Så om du gör något elakt, säg att du ser till att din odrägliga svärmor åker fast för fortkörning, så kommer du få tillbaka detta trefalt,  det vill säga du åker fast för fortkörning tre gånger på raken. Många, och jag ansluter mig till dem, påpekar att detta är ologiskt om det endast gällde för magi. Varför skulle en sådan natur lag endast gälla magi? Och att det inte gäller övriga världen vet vi eftersom då skulle alla mördare, rånare och liknade få tillbaka trefalt vad de gjort. Dessutom så funkar lagen inte bara på det onda utan även på det goda. Så om jag donerade 10 kr till röda korset skulle jag få 30 kr från någon annan. Vi vet tyvärr att det inte fungerar så riktigt.

Så vad är det trefaldighetslagen säger? Jag tolkar det som att vi ska vara medvetna om att allt vi gör få konsekvenser. vi kan inte förutse allt som händer av en handling vi gör. Ni som har sett Äppelkriget vet jag vad talar om. Anna slänger ut en sko genom fönstret som träffar en hund(?) som springer iväg (här tar ett händelse förlopp vid som jag inte riktigt minns) det slutar med att en flaska med sprit hälls ut i en hink som förväxlas med en annan hink som hälls i en bastu som gör att en riksdagsman blir full som gör att han fullständigt gör bort sig vid riksdagsmötet om en ny lag vilket gör att det inte blir någon ny lag. Så vem skulle kunna tro att allt det hände för att man kastade ut en sko genom fönstret?  Jag säger det igen: Alla våra handlingar får konsekvenser för oss själva och för andra. De sprider sig som grenarna på ett träd.

Så åter till kärleksdrycken. Om jag gör en kärleksdryck och ger den till X för att han ska bli kär i mig, hur vet jag vilka konsekvenser det får? Det finns flera möjligheter. Vi kan leva lyckliga i alla våra dagar, få 75 barn, 167 barn barn och allt är frid och fröjd. Eller så kanske X egentligen älskar Y som blir så besviken när X sviker henne att hon helt ger upp på kärleken och där som en ensam gumma med 45 katter i ett skjul mitt i ingenstans. Eller så kanske X är homosexuell, och det blir bara fel på alla sätt och vis. Eller så kanske jag dagen efter jag gav X kärleksdryck skulle ha träffat Z, mitt livs kärlek men nu kommer vi aldrig att träffas. Eller så träffar jag Z och dumpar X som blir en bitter gammal gubbe som skriker åt alla "ungdomar" under 56 år att de inte vet vilken tur de har. Eller i värsta fall så kanske alla ovanstående scenarion (med undantag av det första) inträffar. Dessutom så måste man fråga sig; är jag verkligen så desperat att jag vill tvinga någon att älska mig? Alla som har sett Love Potion #9 (toppen film som jag rekommenderar varmt) vet att framtvingad kärlek inte alltid är så kul. Skulle du kunna leva resten av ditt liv med någon som du vet att du har "tvingat" att älska dig? Skulle du inte hellre vilja ha någon som faktiskt vill vara där av fri vilja?

Det är därför jag inte gör kärleksdrycker, konsekvensanalysen ger mig huvudvärk...

Även inom divinationen (tarot, runor mm) så är det väldigt vanligt att frågorna handlar om kärlek. Älskar han mig? Vart är vårt förhållande på väg? Vet han att jag existerar? Kommer han bjuda ut mig? Ja det finns verkligen ett oändligt antal frågor i ämnet. Jag vet att många som ger läsningar i tarot och runor tröttnar på alla dessa eviga kärleksfrågor. Men jag tycker det är trevligt att veta att det finns så många människor där ute som när man frågar dem vad de vill veta om framtiden svarar: Kärleken. Visst ingjuter det hopp om framtiden? Och min absolut personliga favorit är när jag på utkomst platsen i tarot drar upp Alkemisten för ett par. Det ger mig hopp även om mig själv :).

Ja det var lite blandade tankar om kärlek från mig. Fast jag höll ju på att glömma att svara på frågorna som fick mig att dra iväg på den här utläggningen: Nej jag har ingen pojkvän just nu och nej jag har ingen pojkvän på gång. Jag är singel och är ganska nöjd med det just nu (jag har ju Teddy som sällskap).

torsdag 18 augusti 2011

Jag gjorde det...

Där ser man vad man kan göra när man bestämmer sig. Jag har idag: rengjort ugnen samt alla plåtar och galler, letat efter min kavel (har dock inte hittat den än), klippt gräset, taget sticklingar av diverse örter, hängt in örter på tork och sått tummen ur och skissat upp bilden jag har haft i huvudet de senaste dagarna.

Ingen dålig lista får jag säga. Jag är fortfarande lite irriterad över att jag inte hittar min kavel. Men den dyker säkert upp. Så länge får jag använda en vinflaska, man ska ju ha dem till något. Men i övrigt är jag riktigt nöjd med min dag. I morgon väntas det oväder och regn, då blir det inomhus arbete.

Men nu ska ni få se min skiss. Det är bara första steget, jag ska ta och göra den till en oljemålning eller en akvarell, eller till båda eftersom jag verkligen inte kan bestämma mig. Ni får gissa vad det föreställer (den som säger gräsklippare är portad härifrån för livet ;) )

 


onsdag 17 augusti 2011

Procrastinate

Ja det är så det heter på engelska när man skjuter saker framför sig.  vilket är vad det känns som att jag har gjort de senaste dagarna. Jag vet att jag borde försöka leta reda på min kavel och min stekpanna. Jag vet att jag borde sortera bland mina dvd filmer.

Och kanske mest av allt så har jag gått omkring i flera dagar med en bild i mitt huvud som jag verkligen behöver få ner på papper. Den ligger där och plockar på uppmärksamhet och jag vill verkligen få ner den på papper, det kliar i fingrarna. Men jag skjuter på det. Tänker att det kan jag göra i morgon. Jag vet inte riktigt varför.

Jag börjar bli irriterad på mig själv, jag måste ta mig i kragen. Så i morgon så lovar jag att visa en första skiss av bilden i mitt huvud (eller möjligen dagen efter *S*)

tisdag 16 augusti 2011

Mina tipps för nybörjaren

Vi är alla nybörjare någon gång. Just nu är jag nybörjare vad gäller tarot, det är spännande att veta att det finns en uppsjö av kunskap som bara väntar på en. Men det kan även vara lite överväldigande att bombarderas av all den information som finns där ute. Jag har fått ett par tipps som jag har tyckt varit väldigt användbara för att lära mig att behärska tarot korten. Så jag tänkte dela med mig av mina topp 5 tips.

1. Det finns en hel uppsjö om vad man ska och inte ska göra med tarot kort. De mister sin förmåga om de tas fram i solsken, de mister sin förmåga om man tar fram dem i månsken (ja vi vet ju alla att tarot kort måste läsas i ljustäta rum i skenet av stearin ljus), man måste sova med dem under kudden, man kan inte förvara fler än en lek på samma stället, ja listan kan göras lång. Men det enda som spelar någon roll är hur du vill hantera din lek är helt upp till dig. Vira in den i taggtråd och lägg den i badkaret om det känns rätt. Sanningen är att förmågan sitter i dig och korten är ett hjälpmedel för att plocka fram den.

2. Alla har åsikter om vilken lek som är bäst för nybörjare. Många av de lekar som rekommenderas till nybörjare görs så därför att de har lätt symbolik, inte är för röriga och allmänt lättarbetade. Men allt som är viktigt är att du trivs att arbeta med den leken du har. Min Osho Zen Tarot lek sägs ofta passa bättre för mer erfarna användare. Nu kan jag ju inte svära på att att jag hade lärt mig att behärska tarot snabbare med en annan lek.  Men jag kan säga att jag älskar att arbeta med min lek och jag ser fram emot att ta fram den och titta på den och lägga med den. Det är det som jag tror är det viktigaste, att du tycker om att använda din lek. Även den mest pedagogiska nybörjarlek fungerar dårligt om den blir liggande i en låda för att man inte vill använda den.

3. Bästa sättet att lära sig att använda tarot är att använda dem. Det är viktigt att läsa fakta och ta reda på vad de olika korten betyder. Men tar man inte steget och börjar använda dem så blir det en teoretisk kunskap och inte en praktisk.

4. För att lära mig att använda min intuition och inte bara använda de bestämda betydelserna av korten så fick jag rådet att varje morgon dra ett kort för att se vad dagen har att ge. Titta på kortet, titta på bilderna och symbolerna och bestäm dig för vad de betyder för dig. Oroa dig inte för rätt och fel. Det är bara din åsikt som räknas. När du är nöjd med din tolkning så kan du se efter vad den "traditionella" tolkningen av kortet är. Detta är ett jätte bra sätt både att lära sig känna igen korten och lära sig lyssna på sin intuition. Jag använder den fortfarande varje morgon.

5. Lyssna på dig själv och din kropp. Tvinga dig inte att arbeta med korten en dag då du känner dig trött och hängig (bara för att den där sidan på internet sa att man ska arbeta med sina kort varje dag). Mår du inte bra och inte är på humör så kommer korten inte visa något vettigt och du blir på dåligt humör, tappar tålamodet och kanske till och med tappar lusten helt. Det är bättre att lägga undan korten en dag eller två och i stället använda dem när du känner dig pigg och har lust.

 

och ett extra tipps som inte bara riktar sig till nybörjare: Jag hade väldiga problem med min lek. Den var stel och svår att hantera och blanda. Korten var så stela att det inte fanns rum mellan dem för att blanda. Någon sa till mig att det blev bättre om man arbetade med dem. Så jag har blandat och blandat och blandat och väntat på att de ska bli bättre. Men inte blev de bättre. Men då fick jag tipset att sätta mig vid ett bort som har en rak kant (inte rundad) och dra korten ett och ett i 90 graders vinkel över kanten på bordsskivan, man ska dra först som ett kryss på diagonalen och sedan kortsidan och långsidan och så vänder man på kortet och gör om det.  Ta kortet och dra med ena handen medan den andra håller kortet flat mot bordsskivan.  Jag trodde personen var galen och tänkte inte förstöra min kortlek på det sättet. Men de lovade att det inte påverkade livslängden på leken och jag var desperat så jag provade. Vilken enorm skillnad! Nu kan jag blanda korten utan problem och de ligger bättre i handen. Så detta tips rekommenderar jag varmt för stela lekar.

söndag 14 augusti 2011

Grå mulen dag

Jag hade planerat in en dag i trädgården med lite planering och med fikapaus i solskenet. Men alla sådana planer försvann när jag vaknade på morgonen och hörde droppandet av regn. För en gångs skull så blev jag lite deppig av regnet. Bestämde mig för att arbeta lite med korten i stället för med trädgården.

Jag började med att dra ett kort för dagen.

Hos Osho-Zen tarot kallas kortet uppfostran, i traditionella lekar kallas det Djävulen (dramatiskt värre).

Kortet står för makt, missbruk, depression, maktlöshet, uppgivenhet och att vara på fel plats i livet. Ett väldigt passande kort för dagen då jag känner mig lite handlingsförlamad, smått deprimerad av vädret och har inte lust med någonting.

Det här är för mig ett väldigt bra och enkelt sätt att arbeta på att lära mig korten. Ett varje dag hinner man med. Så kan man dels lära sig den traditionella meningen och Osho-Zen sammanhanget. Det är dessutom en trevligt med en liten snabb fundering över själva bilden och vilka reaktioner den väcker. För mig så är det här ett kort som visar på någon som är där de inte ska/borde vara. Någon som behöver lära känna sig själv.

Jag gjorde även en ny läggning som jag inte har provat förut. Det är ett 7 korts upplägg för att se hur den kommande veckan blir, jag hittade den här. Lämplig sysselsättning på en söndag tycker jag. Så här ser den ut:

Kort 1: Vilka planer bör jag göra för veckan?

Kort 2: Kommer mina planer inbegripa andra personer?

Kort 3: Kommer det bli en bra vecka?

Kort 4: Kommer jag vara produktiv/göra ett bra jobb?

Kort 5: Vilka förändringar kommer?

Kort 6: Hur kommer min familjesituation se ut?

Kort 7: Kommer det vara en rofylld vecka?

Så här såg min läggning ut:

En snabb överblick, första tanken: Läggningen saknar helt sviten mynt, det verkar råda stor aktivitet.

1: Rättvisan (rät vänd) - Balans, harmoni, förankring i det förgångna, diplomati

2: Lyckohjulet (upp och ner vänd) - Ny start, omvändning, yttre förändringar, insikt

3: Översteprästen (rät vänd) - Auktoritet, kritik, att lyssna till den inre rösten

4: 6 i bägare (rät vänd) - Glädje, harmoni, tillfredsställelse, familj, gå vidare utan att fastna i nuet

5: Eremiten (rät vänd) - Avskild,  celibat, separation, stillhet, iakta utan att delta, eftertanke

6: Riddare i svärd ( rät vänd) - Handling, snabba tankar, diskussion, stark utstrålning, inga skrupler för självbevarelse drift

7: 3 i stav (upp och ner vänd) - Samarbete, grupparbete i harmoni, inspirerar andra, företagsamhet

Min tolkning av korten:

Vilka planer ska jag göra: Planer som har sina rötter i förra veckan och som siktar på att skapa balans och harmoni i mitt liv. Fortsätta projekt som är påbörjade.

Inbegriper mina planer andra människor: Det verkar vara samma människor omkring mig, men det verkar även som att jag ser dem i nytt ljus.

Kommer det bli en bra vecka: Inte direkt, jag kommer känna mig styrd eller kontrollerad.

Kommer jag vara produktiv: Det kommer finnas arbetsglädje och möjlighet att finna harmoni och lycka genom arbete.

Vad kommer att förändras: Inte mycket

Hur ser min familjesituation ut: Det kommer att uppkomma diskussioner/meningsutbyten i vilka jag kommer att lyckas bra och ha bra argument. Jag måste dock vara försiktig och påminna mig själv om att andra har känslor.

Kommer det bli en rofylld vecka: Veckan kommer att erbjuda arbete i grupper, eller i par, som inte alltid kommer ske i harmoni. Jag kommer sakna "mig tid".

Sammanfattning: En ganska jobbig vecka med lite fysisk förändring men desto mer mentala förändringar och utmaningar.

Vad jag tyckte om upplägget: Jag hade lite svårt att hantera ja/nej frågorna som till hör tex kort nr 3. Korten svarar sällan ja eller nej (i alla fall inte till mig). Det kan bero på att jag är ovan och fastnar för mycket i "ordagranna tolkningar" och inte litar på den intuitiva delen. Jag får prova nästa vecka igen och se hur det känns.

Har ni några tipps? har ni erfarenhet av den här läggningen och i så fall vad tyckte ni?

lördag 13 augusti 2011

Augusti fullmåne

I natt är månen full och det är verkligen en riktigt kräftmåne som lyser på himlen. Dagen till ära har jag ställt samman ett fullmåne altare. Inga komplicerade grejor, men en liten plats av knubbiga saker som är gjorda av glas eller är vita. Allt som för tankarna till fullmånen.



 

Innan jag stängde till för natten gick jag ut i trädgården och tittade upp mot månen. Den är så otroligt vacker i kväll med moln som sveper omkring den som mörka slöjor. Månljuset lyser upp molnen runt omkring i ett vitt sken så att månen nästan får en gloria. Jag stod länge och tittade upp mot månen och såg hur molnen dansade över den.

Nu är jag full av inspiration och skapande lust, men alldeles för trött för att gör något. Så jag hoppas att den sitter kvar tills i morgon.

fredag 12 augusti 2011

Något nytt och intressant

När jag började läsa om wicca och magi så började jag även titta på runmagi. Det föll sig naturligt eftersom jag just då även studerade runor för min C-uppsats. Sedan dess har jag använt runorna för divination och för en hel del annat. Jag trivs helt enkelt med mina runor.

Men så fick jag en tarot kortlek i födelsedags present. Trotts att jag inte hade haft en tanke på att lära mig använda tarot kort så kände jag att det kanske var dags att göra ett försök. Så jag la undan mina runor och började arbeta med mina tarot kort. Det är en process i sig själv att binda med sin lek och känna in den och förstå den. Men jag tyckte att det var roligt och har lagt lite upplägg för mig själv.

Så i går så frågade en kompis om jag ville lägga åt honom. Så jag tog mina kort och lade ett upplägg och blev förvånad över hur det kändes. Jag kände verkligen att det flöt, tolkningen kom lätt och naturligt och jag kände kontakt både med personen jag la för (trotts att det skedde vi nätet) och med korten. Det känns annorlunda jämfört med runorna, inte mindre eller mer eller fel, utan bara annorlunda.

Jag blev så positivt överraskad att jag nu lägger runorna på hyllan ett tag och kommer att koncentrera mig mer på tarot. I det syftet så tänkte jag då och då dela med mig av ett par upplägg som jag gör (naturligtvis med medgivande av dem som det gäller). Så idag tänker jag ha stor premiär för detta och börjar med ett upplägg för min framtid. Jag gjorde ett keltiskt kors. Så först tänker jag visa upplägget och sedan vilka kort jag drog, vad de står för och min tolkning. Om någon känner sig manad så letar jag efter försökskaniner ;) (ni får naturligtvis era läggningar via mail och behöver inte visa upp dem här) så hojta till och berätta lite om er själva och om ni har någon specifik fråga.

Okej så så här gör jag: Om det ska tas ut ett Signifikant kort så tas det ut först. Därefter blandar jag tre gånger genom att ta kortleken i ena handen och låta korten falla ner i andra handen pö om pö så att de som låg främst hamnar längst bak. Sedan tre gånger genom att dela kortleken i hälften och föra in den första hälften i den andra. Och till sist så använder jag (eller den jag ska läsa för) vänster handen och kuperar leken i tre delar och lägger ihop den med den delen som "tilltalar" mest längst upp. Då har leken blivit blandad nio gånger.

Där efter lägger jag ut det förbestämda  upplägget, i detta fallet det keltiska korset. Det finns lite olika varianter men detta är den variant jag använder mig av:



Korten står för:

0- Signifikant (kan uteslutas) är ett kort som man väljer tillsammans med den man lägger för, det symboliserar den personen som man lägger upplägget för. Tex riddare i bägare för en ung tjej som letar efter kärlek.

1- Nuvarande situation, hur problemet eller tillståndet ser ut just nu.

2- Hjälp/Hinder, vad som kan hjälpa eller hindra personen från att uppnå målet.

3- Målet, vilken syn personen har på sitt mål

4- Fundament, vad som orsakade situationen som den ser ut nu.

5- Tidigare påverkan, vilka situationer i det förflutna som påverkar hur man hanterar situationen nu.

6- Närmaste framtiden, vad väntar runt hörnet.

7- Frågeställaren, hur ser personen sig själv i relation till problemet.

8- Omgivning, hur ser omgivningen på personen och vilka inflytande har den.

9- Hopp/fruktan, vad förväntar sig eller fruktar personen ska hända om målet uppnås.

10- Resultatet - Vad som händer när målet uppnås.

Så här kommer min läggning och min tolkning. Om ni har synpunkter så hör av er, det är ju alltid roligt att debattera olika åsikter. Upplägget kommer att vara: kort nummer: vilket kort jag drog- vad kortet betyder- min tolkning

0: 8 i mynt - Fysik/materiell förbättring- Kortet som ska symbolisera mig står för det jag kämpar för att uppnå, förbättring både i form av mer pengar på banken men även fysisk förändring.

1: Kung i svärd (rät vänt) - Man eller fadersfigur som för med sig förmåga att se klart, få insikt, skapar harmoni- Mitt problem just nu bottnar i en man (fd pojkvän) som jag trodde skulle skapa harmoni i mitt liv.

2: Eremiten (fel vänd) - behov av att se inåt, centera sig och fatta beslut- Eftersom det är upp och ner vänt så står det för att det är en risk att jag vänder mig innår, sluter mig och drar mig undan vilket kommer att hindra mig från att röra mig framåt och utåt (jag har den förmågan att sluta mig).

3: 6 i mynt (rät vänd) - Att röra sig framåt, förnya sig när det gäller materiell och fysisk styrka och välbefinnande- Mitt mål är att få en bättre ekonomi men även att hitta en bra och stabil vardag.

4: Ess i mynt (fel vänt) - Stark fokusering på ekonomi, arbete och fysisk och materiell välbefinnande och styrka- Problemet har grund i en period då min ekonomi inte var så stabil och då jag inte hade en stark grund att stå på.

5: 5 i bägare (fel vänt) - En relation som påverkades eller slutade i förlust och kamper men som gav tillfälle att bygga något nytt - En destruktiv relation i mitt förflutna påverkar mig fortfarande och efter som kortet är upp och ner så tolkar jag det som att den påverkar mig negativt.

6: 9 i svärd (fel vänt) - Harmonisk mentalt tillstånd av trygghet och tillfredsställelse -  Det verkar som om jag har en skumpig väg att se fram emot en tid framöver.

7: 2 i stav (fel vänt)- Partnerskap som innehåller passion, handling och energi - Jag har svårt att se ett harmoniskt och givande partnerskap i min framtid, jag tvivlar på förhållanden.

8: Den hängande mannen (rät vänd)- att ta ett steg tillbaka, uppoffring, behov av perspektiv - Min omgivning ser att jag har tagit ett steg tillbaka att jag rör mig åt fel håll.

9: Kung i stav (rät vänd)- En man som innebär passion och energi - Jag hoppas på passion i mitt liv.

10: 5 i svärd (felvänt) - Kamp eller uppbyggnad mot harmoni och insikt- Det kommer att bli tufft att uppnå den harmonin i mitt liv som jag eftersträvar.

Rent generellt var det mycket upp och ner vända kort i den här läsningen. Det innebär inte att de är negativa, bara att deras mening ändras något. Allt som allt så stämmer den här läsningen väldigt bra in på min nuvarande situation.

onsdag 10 augusti 2011

Mycket vill ha mer.

Visst är det så? I alla fall så stämmer det in på mig och växter. det finns alltid en ny rabatt man skulle vilja anlägga eller en ny växt man skulle vilja ha. Men man är ju inte gjord av pengar, inte som student i alla fall. Så det finns ju vissa begränsningar på hur mycket man kan göra. Sedan så har vi ju alla våra favorit plantor, de som blommar lite mer, växer sig lite större eller doftar lite mer än de andra. Men det finns sätt att få nya plantor till trädgården utan att betala dyra pengar och samtidigt kunna få fler av sina favoriter. Jag tänkte berätta om lite olika sätt som jag använder mig av.

Frö

De flesta som har en trädgård, eller som odlar på balkongen, handskas med frön någon gång under säsongen. Jag brukar dessutom under sommaren samla in frön från växter som jag har i min trädgård. Ett bra sätt att dryga ut fröbudgeten och få blommor som man gillar. Ta bara frön av växter som ger bra avkastning, blommar fint eller på annat sätt uppfyller sin funktion på ett så bra sätt som möjligt.

För att kunna ta frön så krävs det att plantan blommar och därefter sätter frökapslar. Dessa kan se ut lite hur som helst, runda, avlånga, stjärnformliga och så vidare. Det viktiga är att låta frökapseln torka så länge som möjligt på plantan utan att den spricker och sprider fröna för vinden. För att hindra att fröna sprider sig för vinden kan man, när man ser att frökapseln börjar bli torr, knyta lite gasväv runt om den. Då cirkulerar luften fortfarande fritt men om kapseln spricker så stannar fröna kvar i den lilla påsen.

Efter jag skördar frökapslarna lägger jag dem på en utbredd tidning och tar fram ett vanligt kuvert som jag skriver art, färg och datum på. Därefter öppnar jag kapslarna och häller ut fröna i kuvertet. Där efter förvara jag dem på ett torrt ställe fram till våren då de kan sås som vanliga frön.

De negativa aspekterna av att ta frön är att man inte kan vara säker på att plantan har blivit korsbefruktad med någon annan planta som inte har de egenskaper man är ute efter. Man får se på frön som en syskon skara. Även syskon från samma föräldrar kan ha olika utseende och egenskaper. Det är alltid en liten chansning när man tar frön. Men å andra sidan så är det lite av tjusningen med det.

Sticklingar

Att ta sticklingar är som att göra små kopior av förälderplantan. Den nya plantan kommer att få samma egenskaper som den gamla. Detta i kombination med att det är enkelt gör att det är ett bra sätt att få fler plantor.

Man kan ta sticklingar från de flesta växter som är vedartade. Vedartade innebär att de är lite hårdare, som ved, nertill på växten. Exempel är timjan, lavendel och rosmarin. Jag borde ha tagit foton av min senaste omgång, men det glömde jag naturligtvis så i stället får ni nöja er med en snabb skiss.



Välj ut den planta som du vill ta kopior av. Klipp av en bit ganska långt ner så att man får med den träaktiga ved delen.

Ju färre blad sticklingen har desto snabbare brukar rötterna växa ut. Dock måste den ha åtminstone ett blad för att överleva. Jag brukar spara 2-4 stycken. Resten av bladen bryter man av genom att försiktigt dra dem nedåt.

Ta en kruka och fyll med jord. Plantera sticklingen nära kanten på krukan. Se till att de ställen där bladen man tog bort är under jorden (det är där rötterna kommer) men att inga blad hamnar under jord. Om krukan är lite större så plantera flera sticklingar i samma kruka. Vattna och ställ där det inte är direkt solljus. Håll fuktig och vänta på att rötterna växer ut. Efter 2-3 veckor bör de ha fått rötter. Då kan man plantera ut dem eller planera i sär dem i separata krukor.

 

Jag tycker detta är toppen sätt att få nya plantor. Allt man behöver är lite tid och lite jord och krukor och kuvert. Det som dock tåls att påpekas är att man bara kan få fler av plantor man redan har. Det vill säga man får inte några nya arter. Men om man har vänner, släkt eller goda grannar med trädgård kan man ju byta. Det finns även ställen där man lokalt anordnar växtbytar dagar där man kan byta sina egna frön och sticklingar mot andras. Kanske något att dra igång på hemorten? Om det är någon som har en planta av vit salvia så letar jag efter sticklingar från en sådan ;)

måndag 8 augusti 2011

Ta hand om örter

Inte nog med att man ska odla och sköta sina örter. För att kunna använda och njuta av dem året om så gäller det att ta hand om dem på rätt sätt så att de står sig. Det finns en rad olika sätt att skörda och ta hand om örterna för att bevara dem. I det här inlägget tänker jag snabbt gå igenom de vanligaste sätten samt även berätta hur jag gör.

Insamling

Oavsett om du odlar örter själv, plockar i naturen eller köper färska örter i affären för att torka så är den övergripande regel att örterna ska vara av god kvalité samt att de inte ska växa nära vägar eller på andra ställen där växten kan få i sig gifter av olika slag. De flesta delar ska dessutom samlas in när det är torrt väder, det behöver inte vara strålande sol men se till att växt delarna inte är fuktiga. Dock finns undantag som bark (se nedan).

Blad

Blad skördas innan växten blommar, gärna så snart som möjligt efter de har slagit ut. Välj bara friska och fina blad. Klipp bort gula eller skadade blad.

Blommor

Även här är det bäst att plocka dem så nära som möjligt efter det att de slagit ut och att man bara ska välja de blommor som ser friska ut.

Frukter och bär

Se till att frukterna eller bären är mogna när de plockas.

Rötter

Grävs upp på våren eller på hösten.

Lökar och rotknölar

Tas upp på hösten när växten har börjat vissna.

Bark

Bör skördas på hösten efter träden fällt sina blad eller på våren precis innan bladen slår ut. Bark är lättast att skörda när det är fuktigt i luften eftersom det är enklara att skala av den då.

Efter skörd

Ja efter skörden måste man ta hand om örterna så att de håller. Annars är det lätt hänt att de ruttnar, möglar eller härsknar vilket gör att de blir oanvändbara både för matlagning, medicinering och magi. Det finns en rad olika sätt att förhindra de här processerna och bevara de egenskaper vi vill åt.

Frysning

Ja tro det eller ej, men det går utmärkt att frysa de flesta blad och blommor. Fördelen är att det är enkelt, snabbt och svårt att misslyckas med. Nackdelen är att frysta örter inte är lika lätta att använda till tex rökelse som torkade. Personligen så fryser jag in örter till matlagning men inte till medicinsk eller magiskt bruk. Fast om det börjar närma sig april och de torkade örterna är slut så kan jag nalla lite av frysta om jag har sådana kvar.

Lägga i olja eller i vinäger

Det finns ett par sätt att göra detta på. Dels kan man välja att låta örten ligga i olja (mandel, solros, raps, oliv eller liknande olja) och låta växtens nyttiga ämnen gå över i oljan och sedan silar man av växt delarna och sparar oljan i en mörk behållare, gärna i kylskåp. Fungerar bäst om man tänker använda extraktet på huden eller utvärtes. Dels kan man hälla olja eller vinäger över örtdelarna i mörka burkar eller flaskor. Var noga så att vätskan täcker växtdelar. Sedan låter man de stå kvar i vätskan, helst i kylskåp. Då kan man använda både örter och oljan eller vinägern.

Koka i vatten

Detta är ett bra sätt att se till att man alltid har sitt eget örtte hemma. Ta en stor gryta och fyll med vatten. Ta ett mindre kärl och lägg i en knippa valfria örter och lite mer än en liter vatten. Koka upp vattnet i den stora grytan. Låt därefter kärlet med vatten och örter ligga i vattenbadet i ca 3 timmar, det ska aldrig koka, bara bli varmt. Efter 3 timmar ta man ur kärlet ur vattenbadet och låter det svalna. Sila av örterna och häll infusionen på små petflaskor som fryses. Sedan kan man ta upp en petflaska i taget och slå upp lite te i en kopp som man värmer. Man kan även använda infusionen till utvärtes bruk. Personligen gör jag sällan detta eftersom det är lika lätt att göra te på torkade örter. Men om man får väldigt mycket av en ört som man kanske inte har plats att förvara torkad så är det ett alternativ.

Torkning

Förmodligen det vanligaste sättet att bevara örter på är just torkning. Det finns lite olika sätt att torka örter. Dels genom lufttorkning och dels genom ugnstorkning.

Lufttorkning

Passar bra till alla sorts blommor, blad och stjälkar. Grundidéen är att låta luft cirkulera runt örten på ett torrt, svalt och mörkt ställe. Detta kan åstadkommas genom att man knyter små buketter av örten och hänger upp och ned i ett skjul, en garderob eller i ett skåp eller genom att lägga örterna på brickor täckta med hushållspapper eller tidningspapper och ställa på svala, mörka ställen eller att man lägger örterna i korgar eller siktställ som får stå torrt och mörkt. Man kan även göra så kallade smugesticks (ser ut som små cigarrer av torkade örter) genom att samla ihop en bunt av valfria örter och surra den tajt med bomullssnöre innan man hänger upp den att torka. Det är viktigt att örterna inte utsätts för fukt eftersom de då kan mögla. Likadant är det viktigt att inte utsätta dem för direkt solljus då de då kommer att mer likna hö än örter. Örten är färdig när den går att smula mellan fingrarna. Lägg örterna i burkar med tättslutande lock och förvara mörkt.

Ugnstorkning

Passar bättre till grövre material så som rötter, lökar, rotknölar och bark. Skär växtdelarna i mindre bitar och låt lufttorka i 24 timmar. Sätt ugnen på omkring 50 grader och ställ in en plåt med växtdelarna utspridda på. Låt dem stå i ugnen tills de är helt torra. Förvara dem sedan som lufttorkade örter.

Användning

Man kan använda örter till det mesta. Man kan använda dem för att smaksätta maten, för att göra skönhetsprodukter av, för att må bättre, till magi eller för att hemmet eller badet ska lukta gott. När du ska använda örter så ger jag rådet att ta reda på så mycket du kan om örten innan du använder den. Det finns örter som är giftiga, som kan irretera huden eller som på annat sätt kan vara olämpliga att använda på vissa sätt. Så ta alltid det säkra före det osäkra och läs på en gång extra.

Hur jag gör

Jag lufttorkar de flesta av mina örter i små buketter. Ibland kan jag använda korgar om det bara är blommorna jag är ute efter som tex gurkört eller kamomill.  Jag har ett uthus som har varit skomakeri en gång i tiden. Där i finns en järnstång som är utmärkt att hänga växter på. Tyvärr så finns det gott om fönster på uthuset vilket gör att jag måste skydda örterna mot det. Detta gör jag genom en tidning som jag viket till en strut. Jag har gjort en liten skiss så det blir lite klarare vad jag menar.



Ta en dagstidning och vik upp på mitten så att det ser ut som på första bilden. Lägg örtbuketten snett mellan kant 1 och 2.

Vik kant 1 mot kant två så att buketten blir täckt av en flik och det ser ut som bild 2.

Vik kant två (där tidningen är vikt från början) så att det ser ut som på bild 3.

Vik till sist ner kant 3 mot kant 1 och 2 så att man får en strut med örterna längst in. Sätt en klämma på spettsen och häng upp.

Så här ser det ut i boden här hemma:



I kuverten har jag färdigtorkade frön som ska användas till nästa års sådd. De är märkta med vad det är för frön och när de skördades. De dubbelvikta tidningarna innehåller lavendelhjärtan (björkgrenar som är bundna i hjärtform med lavendel instuckna i ) som är för stora för att torka i strut form. I struten hänger lavendelbuketter. På tidningen skriver jag sort och när den skördades. I äggpåsen ligger frökappslar som inte är helt torra ännu. När det gäller frön så använder jag gärna äggpåsar eftersom en del fröskidor "exploderar" när de är helt torra och sprider frö överallt. Då är det bra att ha det inneslutet. Även här skriver jag sort och när de är skördade.

Bilden är tagen precis i början av säsongen, allt eftersom sommaren går så blir det fler och fler strutar och kuvert som hänger på stången. Till slut blir det nästan jobbidt att komma in i rummet innanför. Men det försvinner även strutar allt eftersom de blir torra.

Det var lite om hur man tar hand om de örter man vill ha under vintern. Hoppas det ger lite idéer och en önskan att prova.

fredag 5 augusti 2011

Studie av en rabatt

Jag tänkte att dagens inlägg varken ska vara djupt eller lärorikt. Det blir helt enkelt ett näst intill rent foto inlägg. En studie av min "arkeologirabatt". Krassen blev lite väl väl vuxen så arkeologitemat syns  knappt. Till och med mina Malvor verkar känna sig överväxta.

[gallery]

torsdag 4 augusti 2011

Isop



Kallas ibland Norrlands lavendel då den har ett liknande växtsätt men är härdig längre upp i landet än lavendeln. En vacker växt som är nästan lika användbar som lavendeln. Man har använt Isopen för att rena tempel och för att rena sjukhus för spetälska. Den planteras tillsammans med kål för att förvilla kålfjärilar. Den används som slemlösande och mot blåmärken och sår. Även reumatisms sägs bli bättre när man använder örten. Dock bör man undvika den om man är gravid eller har epilepsi.

Recept och huskurer

Isopte

Lägg 2 tsk torkad Isop i en tesil och lägg i en kopp. Häll på kokande vatten och låt stå i 5 min. Smaksätt eventuellt med lite honung. Är slemlösande och kan hjälpa vid astmabesvär. Även bra mot matsmältningsbesvär och väderspänningar.

Isopgrötomslag

Ta ca 2 dl färska eller torkade och blötlagda Isopblad. Koka tillsammans med ett par msk vatten till en gröt. Låt svalna något och lägg i i en handduk som viks ihop till en "kudde". Kudden läggs på det drabbade området. Hjälper mot blåmärken, sår och reumatism.

Ångad Isop

Ta en stor skål eller bunke. Häll i ca 2 msk torkad Isop och häll på ca 2 dl kokande vatten. Låt stå och dra i 5-10 min. Häll sedan på rikligt med kokande vatten. Luta dig över skålen med en handuk över huvudet som håller ångan inne. Andas in så mycket ånga som du kan. Kan hjälpa mot astma, tätt bröst och hosta.

Isop inom Magin

Främst används Isopen för sina renande egenskaper inom magin. Droppa ner ett par droppar eterisk Isop olja i badvattnet för ett renande bad. Använd te receptet ovan men låt teet svalna och använd vattnet för att rena hemmet eller ett föremål. Bränn torkad Isop för att rena hemmet och luften.

onsdag 3 augusti 2011

Utflykt i skogen

I dag var det åter igen dags för en tur till skogen. Det är helt underbart i skogen, att gå omkring och känna den underbara lukten och se allt det vackra och har man tur så hittar man något gott att stoppa i munnen. Även denna gången ville min mamma följa med. Det är alltid roligt att vara två. För en gång skull så kom jag ihåg att ta med kameran så här kommer en bildserie från vår dag i skogen.


Så mycket ätbar svamp hittade vi inte, eller rättare sagt vi hittade ingen. Men vi hittade mycket annan svamp. Den är vacker där den står.



Ljung hittade vi massor, den är så vacker vid den här tiden. Ljung har en speciell betydelse för mig så jag blir alltid glad när jag ser så här vackra tuvor.



Där skogen slutar tar fälten vid på andra sidan vägen.


Lite skog, lite fält, en blå himmel och vita små moln. Det blir inte så mycket bättre.



Skogen var full av lingon som är på väg att mogna. min hjärna satte igång och assosiera och det hela slutade med att jag gick och gnolade "På lingonröda tuvor och på vilande mo där furuskogen susar susilull och susilo. Där kan du se dem, en och en och stundom två och två, på lingonröda tuvor komma dansande på tå:
Det är flickorna i Småland, det är flickorna från mon. Det är flickorna som vallmoblom och lilja och pion. Ja, det är flickorna i Småland, susilull och susilo, som går vallande och trallande på vilande mo." (Det är den snutten jag kan så det blev ganska tjatigt till slut).



Det här är min älskade mamma. Hink i ena handen och käpp i den andra. Käppen hon använder ute i skogen är min familjs så kallade häx-käpp. Den är gjord av en gren som har snidats så att käpphuvudet ser ut som en häxa med lång näsa. Det är trevligt att mamma vill följa med mig. Trotts att vi inte alltid har samma tro så är vi båda väldigt förtjusta i att vara ute i naturen. Jag brukar säga att det är min mammas uppfostran som har gjort mig till en wiccan.



Här finns friden, ute i skogen där det enda man här är vinden, ett och annat djur, ens egna steg och ens andetag. Det är här jag skulle kunna sitta i en timma eller två och bara sitta.



I en riktig utflykt ingår naturligtvis en matsäck. Idag serverades det hemma bakade brödkakor med hemodlad sallad, tomater och tonfiskröra.



När vi satt och åt hade vi dessutom en vacker utsikt över beteshagarna.



Rallarros, en oerhört vacker blomma som är en liten doldis trotts att den växer överallt i princip.



Dags att ge sig in i skogens djup igen.



Solens strålar letar sig in mellan träden.



En liten, röd svamp.



Och en storebror till den lilla röda.


Det får avsluta bildvisningen för idag. Men i stället tänker jag ta upp något som ett par har frågat mig, både vänner i verkliga livet och personer som jag träffat på internet. De frågar om jag någonsin är rädd när jag är ute i skogen. Det korta svaret är: nej.

Det långa svaret är: Ute i skogen omkring där jag bor så finns det inte direkt några farlig djur. Det finns en och annan huggorm, en och annan älg och kanske ett vildsvin eller två. Men så länge man har ögonen och öronen med sig så kan man undvika att hamna i sådana situationer som gör att dessa djur blir farliga. Inget djur (nästan) anfaller oprovocerat. Den bästa strategin är med andra ord att hålla sig ur vägen för dem.

Det andra som oroar många är att gå vilse. Jag har ett bra lokalsinne och vet oftast vart jag kom ifrån, i alla fall en generell riktning varifrån jag kom. Dessutom lär känna skogar som man ofta går i. Även om de förändras så känner man sig ändå hemma. Men ska jag ut i en stor skog som ligger en bit hemifrån där jag aldrig varit innan så har jag alltid med mig en kompass. Jag är av den gamla skolan eftersom GPS inte fanns i min ungdom när jag lärde mig gå i skogen. Man behöver sällan en karta om man har lite koll på hur en kompass funkar.

Men ett par råd om man är orolig för att gå ut i skogen:

1. Om du ser ett vilt djur så stå still och titta hur djuret reagerar.  Om djuret går åt ett håll gå långsamt åt ett annat. Snart lär man sig i vilka situationer man ska vara aktsam och i vilka situationer man kan gå på som vanligt. Men är man lite nervös kan det aldrig skada att vara extra försiktig.

2. Håll dig till vägar och stigar. Det är enkelt att bara vända sig om och gå tillbaka samma stig man kom. Grenar sig stigen och du känner dig osäker på om du kommer ihåg vilken väg du kom från så märk ut ditt val med en pinne eller sten eller något annat. Använd inte skräp eller plastpåsar och dyligt om du inte med säkerhet vet att du kommer tillbaka och plockar bort det.

3. Ta med en mobiltelefon. Om inte annat ger det en känsla av trygghet.

4. Ta med en kompass eller en GPS och se till att du vet hur det fungerar innan du ger dig ut. Även den bästa GPS fungerar dåligt om man inte vet hur man använder den. Likadant med en kopass. Den säger inget om man inte vet vad man ska läsa av.

5. Berätta för någon vart du ska och hur länge du ska bli borta. Är du osäker så dra till med en timme extra, en timme hit eller dit gör inte så mycket. Men är du vilse och saknar täckning på mobilen så är det skönt att veta att någon kommer att sakna dig och veta var de ska leta.

6. Börja smått. Är du ovan så planera inte en 5 timmars tur in i mörkaste och djupaste skogen. Ta med en fika korg och gå in i ett litet skogsparti som tar 15 min att gå rakt igenom. Sätt dig inne i skogen på en sten eller stubbe och njut av lite kaffe och lär känna skogens ljud, dofter och känslor.

7. Gå ut på förmiddagen eller kring lunch. Då slipper man bli överaskad av skymningen och mörkret.

8. Om du går vilse så få inte panik. Stå still och andas djupt och räkna till 50. När du känner dig lugn så tänk igenom situationen. Känner du igen någonting runt omkring dig? Hör du ljudet av bilar/människor eller liknande? I värsta fall så ta upp mobilen och ring någon. Funkar inte mobilen så hitta ett bekvämt ställa att invänta att din säkerhetslina ska börja sakna dig och leta reda på dig. Spring INTE omkring  i panik. Det gör det svårare att hitta dig. Och kryp INTE in under ett träd för att du har hört att man ska göra det på TV. Den enda gången man bör söka skydd under ett träd är om det börjar bli kväll och man tror att man kommer få vara kvar under natten. Men har du följt mina råd ovan så är det högst otroligt att du hamnar i den sittsen.

Kom ihåg att njuta av skogen. Vi ska vara tacksamma över att vi i Sverige har den möjligheten vi har att fritt vistas i skogen och njuta av alla dess rikedomar. Och snälla, kom ihåg att respektera naturen. Det du tar med dig in i skogen ska också följa med ut (du är förlåten om du slänger en äppleskrutt eller en bit bröd).

tisdag 2 augusti 2011

Lammas

Igår firades Lammas, den första skördehögtiden. Här hemma satsades det på hemodlad mat. Bland annat den väldigt goda sommarsoppan, en redd soppa på färska morötter och ärtor, som jag tänkte dela med mig receptet av.

Sommarsoppa

Färska ärtor och morötter (det fungerar med frusna ärtor men smaken blir inte det samma)

Vatten

2 grönsaksbuljongtärningar per 2,5 dl vatten

Mjölk, dubbelt så mycket som vatten

3 msk mjöl till  2,5 dl vatten

 

Plocka morötter och ärtor.

Rensa ärtorna och skölj och slanta morötterna. Lägg i en kastrull och häll på vatten tills det knappt täcker grönsakerna och lägg i buljongen.

Låt koka i 20-30 min eller tills grönsakerna är mjuka. Rör ut mjölet i lite kall mjölk. Tillsätt resten av mjölken till soppan och tillsätt lite av mjöl och mjölkblandningen. låt koka en stund och tillsätt mer av blandningen om soppan är för blaskig. Den ska vara krämig men inte som stuvning.

Servera direkt, gärna med hårtbröd och saltgurka.